Στα πάτρια εδάφη
Μια στο τόσο (και άλλες φορές περισσότερο στο τόσο) θέλω να επιστρέφω στα πάτρια εδάφη. ‘Οποτε μου δίνεται η δυνατότητα θέλω να πηγαίνω κι ακόμα συχνότερα ταξιδεύω προς τα εκεί με το νου. Αυτό το τελευταίο γίνεται φυσικά ανεμπόδιστα κι όποτε θελήσω! Όσο κι αν μου αρέσει να φτιάχνω, να μαθαίνω και να πειραματίζομαι με τις κουζίνες άλλων λαών σήμερα με διακατέχει αυτό το νοσταλγικό αίσθημα και τι καλύτερο από το να φτιάξουμε μια Ηπειρώτικη πίτα με μπόλικη Ηπειρώτικη φέτα. Όχι, φύλλο ακόμα δε θα ανοίξουμε, δεν έχω πατήσει ακόμα καλά σε αυτά τα μονοπάτια για να θέλω να σας παρουσιάσω κι εδώ μια πίτα με φύλλο, αλλά μια πανεύκολη και νόστιμη ζυμαρόπιτα θέλω να τη φτιάξουμε.
Προτίμησα μάλιστα να τη φτιάξουμε στην πιο απλή εκδοχή της, μόνο με αλεύρι, μπόλικο ελαιόλαδο και φέτα. Αν και μπορείτε να την εμπλουτίσετε και με άλλα υλικά, π.χ. περισσότερα τυριά, κολοκυθάκι, διαφορετικά αλεύρια, είχα μια εικόνα στο μυαλό μου με λίγα, μετρημένα αλλά πολύ ποιοτικά υλικά. Με την καλύτερη φέτα και το καλύτερο ελαιόλαδο φτιάχνουμε και μια ζυμαρόπιτα που πραγματικά θα μας ξαφνιάσει με τη νοστιμιά της μέσα από την απλότητα των υλικών της. Και όπως κάθε τι απλό και εύκολο να γίνει κατά τα φαινόμενα, στην πραγματικότητα κρύβει μέσα του πολλά μυστικά.
Αρχικά για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα χρειαζόμαστε απαραιτήτως μια πολύ καλή συνταγή, σωστή δοσολογία υλικών και οδηγίες παρασκευής που δεν “τρώνε” τα μισά από αυτά που πρέπει να κάνεις στο “εξυπακούεται” και “εννοείται πως θα κάνεις αυτό έτσι και το άλλο αλλιώς”. Μόνο μια Ηπειρώτισσα μαμά, θεία, γιαγιά μπορεί να σου πει “βάλε το ταψί άδειο στο φούρνο να ζεσταθεί και μόλις ρίξεις το χυλό θα αρπάξει από τη θερμότητα και θα σου κάνει ωραία τραγανή κρούστα”. Αυτή είναι άλλωστε και η δουλειά που κάνουν τα food blogs, ο λόγος ύπαρξης τους, να μεταφέρουν τη γνώση που έχει συσσωρευτεί από την ενασχόληση με την οικιακή κατά βαση μαγειρική και πιθανότατα δύσκολα θα βρεις σε ένα βιβλίο.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2/3 φλ. τσαγιού (150γρ.) ελαιόλαδο
- 150 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 200-250 ml νερό
- 1 αυγό
- 250 γρ. τυρί φέτα
- 1 κ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
- Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (30 Χ 38εκ), προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και βάζουμε το ταψί να ζεσταθεί.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και σταδιακά το νερό (200 ml). Ανακατεύουμε κυκλικά προσπαθώντας σταδιακά να ενσωματώσουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Εάν δεν ανακατεύεται εύκολα επειδή είναι πολύ πηχτός προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 50 ml νερό.
- Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη.
- Αδειάζουμε το χυλό στο ζεσταμένο ταψί, θρυμματίζουμε επάνω στην επιφάνεια την υπόλοιπη φέτα (50 γρ.) και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
- Η ζυμαρόπιτα θέλει μεγάλο ταψί για να απλωθεί καλά ο χυλός και να γίνει λεπτή και τραγανή, όχι παραπάνω από 1 εκ. σε ύψος.
- Τρώγεται απολαυστικά όταν είναι ακόμα ζεστή ή χλιαρή.
- Η ζυμαρόπιτα αποτελεί μια εύκολη, οικονομική λύση για κάθε στιγμή, απολαύστε τη στο πρωινό, για βαρδυνό ή ακόμα κι ως ένα θρεπτικό σνακ.
Καλησπέρα Κατερίνα!
Μου θυμίζει λίγο και την πατζίνα που μας έφτιαχνε η μητέρα μου και η γιαγιά μου από τη Θεσσαλία.
Το ποστ σου είναι εξαιρετικά αναλυτικό, αλλά μου αρέσει που το έδεσες με την όμορφη παραδοσιακή μουσική!
Καλό Βράδυ!
Σ ευχαριστώ πολύ Άρη! Η μπατζίνα της Θεσσαλίας είναι το αντίστοιχο της Ηπειρώτικης ζυμαρόπιτας. Όπως καταλαβαίνεις πολλά φαγητά εμφανίζονται σε διάφορους τόπους ανα την Ελλάδα με μικρές προφανώς παραλλαγές και ονομασίες.
Πολυ νοστιμη… μου θυμιζει απλη εκδοχή τυρόψωμου 😉
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Pingback: Ζυμαρόπιτα με κολοκύθα | delightful area