Με χρώμα μελιτζανί
Η μελιτζάνα εμφανίστηκε στην Ινδία το 2.000 π.Χ. περίπου, όμως άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στην Κίνα το 500 π.Χ. H πρώτη καταγραφή της βρέθηκε στην αρχαία Κινεζική πραγματεία Qí mín yào shù του 544 μ.Χ. Πολύ αργότερα, το 14° αι. μ.Χ άρχισε να καλλιεργείται στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία και ακόμα πιο αργότερα, το 18° αι. μ.Χ. εκτιμήθηκε από τους Ευρωπαίους και εντάχθηκε στη διατροφή τους. Σημαντικός λόγος όμως που συνέβαλε στη διάδοσή της ήταν η δημιουργία νέων ποικιλιών που ήταν λιγότερο πικρές από την αρχική.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της μελιτζάνας είναι οι σπόροι της οι οποίοι τρώγωνται και εκτός του ότι λίγα λεπτά αφού την κόψουμε μαυρίζουν, περιέχουν νικοτινοειδή αλκαλοειδή συγγενικά του καπνού. Το χρώμα της μελιτζάνας ποικίλλει από σκούρο μωβ εως άσπρο. Οι πιο γνωστές ποικιλίες στην Ελλάδα είναι οι φλάσκες και οι Τσακώνικες, αλλά τελευταία όλο και πιο έντονα κάνουν την εμφάνισή τους και οι άσπρες. Η Τσακώνικη η οποία έναι και προϊόν Π.Ο.Π. καλλιεργείται κυρίως στο Λεωνίδιο, ανατολικά της Πελοποννήσου και είναι μωβ με γραμμές σε πιο ανοιχτή απόχρωση. Είναι αρκετά γλυκιά και με αυτή την ποικιλία άλλωστε φτιάχνουμε και το γλυκό του κουταλιού, το μελιτζανάκι. Η φλάσκα είναι η κοινή μελιτζάνα με ιδιαίτερα σκούρο μωβ χρώμα, κάπως κυλινδρικό σχήμα σαν ένα μεγάλο αχλάδι και είναι επίσης γνωστή με την ονομασία “μαύρη καλλονή”. Η λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης καλλιεργείται στη Σαντορίνη έχει σχήμα πιο σφαιρικό και είναι ιδιαιτέρως γλυκιά ενώ διακρίνεται για την ικανότητά τηςνα απορροφά λιγότερο λάδι κατά το τηγάνισμα σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες το οποίο την καθιστά εξαίσιο τηγανιτό μεζέ. Η μελιτζάνα έχει την τιμητική της το καλοκαίρι σε πολλά παραδοσιακά πιάτα όπως τουρλού, μπριάμ, παπουτσάκια, μουσακά και την περίφημη μελιτζανοσαλάτα.
Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πολλά από τα οποία βρίσκονται στη φλούδα της. Είναι πλούσια σε βιταμίνηΒ1, Β3, Β6, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες καθώς και την ουσία nassusin η οποία διακρίνεται για την υψηλή αντιοξειδωτική δράση της προστατεύοντας τα λιπίδια που βρίσκονται στις μεμβράνες των κυττάρων οι οποίες είναι μεταφορείς ζωτικών πληροφοριών.
- μείωση της χοληστερόλης στο αίμα
- στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου
- στη διέγερση της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου ασκώντας διουρητική και καθαρτική δράση.
Η σημερινή συνταγή πραγματοποιήθηκε με μελιτζάνες φλάσκες, ίσως για να επιβεβαιώσω ακόμα μια φορά ότι οι μελιτζάνες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα, όμως την επόμενη φορά θα φροντίσω να πειραματιστώ και με τις άσπρες μελιτζάνες Σαντορίνης που βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του ψυγείου μου και περιμένουν τη σειρά τους. Τουρλού λοιπόν, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό με ένα υπέροχο μείγμα λαχανικών γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, φαγητό που κατα την διαδικασία του μου θύμισε κάτι από κινέζικο, κομμένα λαχανικά κι εδώ ειδών-ειδών σωταρισμένα με το λαδάκι τους σε ανοιχτή φαρδιά κατσαρόλα ή σε μεγάλο τηγάνι. Τουρλού που προσφέρει την ευκολία να προσθέσουμε όποια λαχανικά έχουν ξεμείνει στο ψυγείο μας, να προσθέσουμε δυό από αυτά και δυό από εκείνα και επίσης ένα φαγητό με ονομασία να φέρνει στο νου αβίαστο και ευχάριστο ανακάτωμα.
Τουρλού με μελιτζάνες, πατάτες και κολοκυθάκια
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κολοκυθάκια
- 2 πατάτες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μικρά ψιλοκομμένα
- 1 /2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
- 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό από το βραστήρα
- 1 κ. γλυκού δυόσμο ξερό τριμμένο
- 2 κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 100 γρ. τυρί φέτα κομμένο σε κυβάκια
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας, καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κόβουμε σε κομμάτια ή κύβους.
- Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και σωτάρουμε ανακατεύοντας για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, το νερό να μισοσκεπάζει τα υλικά μας, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 25-30 λεπτά. Εντωμεταξύ ελέγχουμε αν χρειαστεί επιπλέον νερό. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και το μαϊντανό.
- Μόλις κλείσουμε τη φωτιά ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό, που έχει ρίζες στην παιδική μου ηλικία. Τύφλα νάχει το όποιο κρέας. Τουρλού και μιά καλή φέτα,
το ελληνικό θεϊκό τυρί, ο απόλυτος γευστικός συνδιασμός !!!
Υπάρχει και ένας ακόμα τύπος μελιτζάνας που είναι κυρίως γνωστός στην Βόρεια Ελλάδα, αυτής του Λαγκαδά. Οι κυρίες αυτές είναι μακρόστενες σαν τις τσακώνικες και λίγο πιο παχουλές,αλλά είναι σκούρες στο χρώμα τους σαν τις φλάσκες. Επίσης νόστιμες, ίσως να έχουν λίγο περισσότερο ρίσκο στο να πικρίζουν και στην Αθήνα μου λείπει που δεν τις συναντώ γιατί είναι ωραίες για ιμάμ.
Τι ωραία που εμπλουτίζεται ένα post με τέτοιες πληροφορίες! Σ’ ευχαριστώ Κατερίνα!
Pingback: Από τον μελιτζανότοπο του Λεωνιδίου … Η #μελιτζάνα εμφανίστηκε στη
Pingback: Από τον μελιτζανότοπο του ... | Country Home Cooking
Pingback: Από τον μελιτζανότοπο του ... | Country Home Cooking