Παγωμένη κρέμα
Συνήθεια των παιδικών μας χρόνων να ρωτάμε τους φίλους μας “Πόσα παγωτά έχεις φάει?” και ο πιθανός διάλογος συνοψιζόταν στις εξής ερωτοαπαντήσεις: ” Τι; μόνο 20?”, “Εσύ;” , “Εγώ 37 και σήμερα έφαγα 3!”, “3 σε μια μέρα; Ναι, αλλά εσύ πόσα μπάνια έχεις κάνει;”
Στα Αγγλικά το παγωτό λέγεται “ice cream” (πάγος κρέμα) το οποίο προήλθε πιο σωστά από το iced cream (παγωμένη κρέμα), στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ice-cream και τώρα πια γράφεται ice cream. Η ιστορία του παγωτού χρονολογείται από τον 4º αιώνα π.Χ. στην Περσική Αυτοκρατορία όπου αναμειγνύανε φρούτα ή χυμό σταφυλιού με πάγο, ένα έδεσμα το οποίο τρώγανε κυρίως όταν ο καιρός ήταν ζεστός. Τον πάγο τον συλλέγανε από τα βουνά και τον διατηρούσανε σε δροσερά υπόγεια δωμάτια. Μεταγενέστερες πηγές αναφέρουν ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας (37-68 μ.Χ.) διέταξε να του φέρουν πάγο από τα βουνά και να τον αναμείξουν με φρούτα και μέλι. Αργότερα το 650 μ.Χ. περίπου ο βασιλιάς Tang της Κίνας είχε εφεύρει μια μέθοδο παρασκευής πάγου με γάλα το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε ως γνώση στην Ευρώπη, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν οι Άραβες εκείνοι που παρασκεύασαν παγωτό με γάλα και ζάχαρη αντί να χρησιμοποιήσουν χυμό φρούτων. Συνταγές για παγωτό εμφανίστηκαν το 18ο αιώνα στην Αγγλία και στην Αμερική και συγκεκριμένα μια συνταγή εμφανίστηκε στο Λονδίνο το 1718 στο βιβλίο Mrs. Mary Eales’s Receipts. Το παγωτό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές το 2º μισό του 20ου αιώνα με την φτηνή ψύξη το οποίο οδήγησε στην πληθώρα καταστημάτων παγωτού, τύπων και γεύσεων.
Το χωνάκι υποστηρίζουν Αμερικανοί πωλητές τροφίμων ότι έκανε την εμφάνιση του στην Αμερική το 1904 στη Διεθνής Έκθεση St. Louis όταν ξεμείνανε από μπολάκια για το παγωτό και χρησιμοποιήσανε βάφλα ως χωνάκι, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι τρώγανε παγωτό σε χωνάκι πολύ πριν το 1904. Οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν τη μέθοδο για την παρασκευή του soft ice cream που διατηρείται μαλακό και σερβίρεται εύκολα, διπλασιάζοντας τον αέρα μέσα στο παγωτό. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι βοήθησε τους παρασκευαστές παγωτού να χρησιμοποιήσουν μικρότερη ποσότητα από τα συνηθισμένα συστατικά μειώνοντας έτσι και το κόστος. Τη δεκαετία του ’80 όμως επέστρεψαν τα παλιότερα πιο πλούσια σε λιπαρά παγωτά που πωλούνται ως “premium” και “superpremium”, σύμφωνα με μάρκες όπως Ben & Jerry και Häagen-Dazs.
To παγωτό που παρουσιάζουμε σήμερα είναι συνταγής Παρλιάρου και απαιτεί για την σωστή παρασκευή του παγωτομηχανή, δώρο δύο πολύ καλών μου φίλων που έχει αξιοποιηθεί καταλλήλως. Εάν όμως δε διαθέτουμε παγωτομηχανή θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια πιο χρονοβόρα διαδικασία.
Αφού έχουμε παρασκευάσει την κρέμα και το βάλουμε στην κατάψυξη, όταν έχει αρχίσει και παγώνει το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη για να ενσωματωθεί αέρας, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να μη σχηματιστούν κρύσταλλοι. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον 4 φορές ανά 20 λεπτά περίπου.
Παγωτό σοκολάτα με παγωτομηχανή
Υλικά:
- 3 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. γάλα πλήρες
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 125 γρ. κουβερτούρα με περιεκτικότητα σε κακάο γύρω στο 55%
Εκτέλεση:
- Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς.
- Λίγο πριν η κρέμα αρχίζει να βράζει κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Όπως είναι ακόμα ζεστή η κρέμα ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη για να λιώσει.
- Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα άλλο σκεύος για να το βοηθήσουμε να κρυώσει γρηγορότερα και καλύπτουμε την επιφάνεια με μια πλαστική μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα.
- Όταν η κρέμα φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε τουλάχιστον για 3 ώρες. Εάν μπορούμε να την αφήσουμε και περισσότερο ακόμα καλύτερα.
- Βγάζουμε την κρύα κρέμα από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στην παγωτομηχανή. Τη θέτουμε σε λειτουργία και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Μόλις ετοιμαστεί μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως. Εαν θέλουμε όμως βάζουμε το παγωτό μας στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα για να σφίξει περισσότερο αφού πρώτα το μεταφέρουμε σε ένα άλλο μεταλλικό η πλαστικό μπολ κατάλληλο για κατάψυξη.
- Σερβίρουμε σε μπολ ή χωνάκι και προσθέτουμε εάν θέλουμε σιρόπι της αρεσκείας μας.
Λατρεύω τα παγωτά αλλά του εμπορίου δεν μου φαίνονται πάντα φρέσκα. Παράλληλα δεν μπορώ ν’αποφύγω τις σκέψεις γύρω απ’τα υλικά τους. Από την άλλη δεν έχω αξιωθεί ακόμα ν’αποκτήσω παγωτομηχανή. Φαντάζομαι δεν θα υπάρχει τρόπος να την αποφύγει κανείς. Σωστά?
….είδες τι παθαίνει όποιος διαβάζει μερικώς τις αναρτήσεις? Τώρα πρόσεξα την εκδοχή χωρίς μηχανή. Σ’ευχαριστώ. Θα την δοκιμάσω ΑΥΤΟ το Σαββατοκύριακι κι όλας.
Σίγουρα το σπιτικό παγωτό είναι καλύτερο γιατί ξέρουμε πρώτα απ΄όλα τι υλικά χρησιμοποιούμε. 3 φρέσκα αυγά, λίγη ζάχαρη, γάλα, μια φρέσκια κρέμα γάλακτος (ψυγείου) και μια σοκολάτα κουβερτούρα είναι πολύ καλύτερα σε ποιότητα υλικά από το γάλα σε σκόνη, τις χρωστικές ουσίες, τους σταθεροποιητές, τα συντηρητικά που και την “απομίμηση σοκολάτας” που υπάρχουν στα συστατικά των παγωτών εμπορίου. Για παγωτό χωρίς παγωτομηχανή τσέκαρε και τη νέα μας συνταγή με γεύση μπισκότο-βύσσινο!
Το παγωτό ήταν υπέροχο.Πολύ γευστικό,τέλεια μυρωδιά και πάνω απ’ όλα είναι σπιτικό και έτσι ξέρουμε τι υλίκα χρησιμοποιούμε.
Pingback: Συνταγες μαγειρικής Τέλειο παγωτό σοκολάτα γρήγορο και νόστιμο πιάτ
Pingback: Συνταγες μαγειρικής Τέλειο παγωτό σοκολάτα γρήγορο και νόστιμο πιάτ
Pingback: » Τέλειο παγωτό βανίλια delightful area
Γεια σας ,μολις προχθες ανακαλυψα το υπεροχο site σας και θα ηθελα να σας πω συγχαρητηρια γιατι εχετε προσεξει και την πιο μικρη λεπτομερεια που σας κανει να διαφερετε..Να συνεχισετε με την ιδια δυναμικη και μελλοντικα.Τωρα να σας πω εντυπωσεις για το παγωτο σοκολατα .Καταρχας εχει ωραια και βελουδινη υφη!Αυτο που με προβληματισε ηταν στην γευση του καθως αν το φας εκεινη την ωρα ,η οσμη των ωμων αυγων ειναι πολυ εντονη..Ομως σκεφτηκα να το βαλω στην καταψυξη για ενα ολοκληρο βραδυ και ετσι εδεσε πιο πολυ το παγωτο και ηταν γευστικοτατο..Θα ηθελα να ρωτησω αν αφαιρεσω η μειωσω την ποσοτητα των αυγων θα υπαρξει προβλημα ?Σας ευχαριστω πολυ!!!
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ευγενία! Με κάνουν και χαίρομαι πολύ-πολύ και μου δίνουν ακόμα περισσότερη όρεξη για τη συνέχεια.
Όσον αφορά τα αυγά στο συγκεκριμένο παγωτό θα ήθελα να διευκρινήσω ότι δεν τα χρησιμοποιούμε ωμά. Όπως θα πρόσεξες και στη συνταγή, το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με την κρέμα γάλακτος και το γάλα τα οποία ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το σημείο του βρασμού (στάδιο 4 & 5). Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι και τα αυγά παστεριώνονται (άρα δε διατρέχουμε κίνδυνο σαλμονέλας) αλλά και δε θα υπάρχει αίσθηση της έντονης μυρωδιάς στην κρέμα μας από τους κρόκους. Φροντίζουμε βέβαια να ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μας σε μέτρια (προς χαμηλή φωτιά, θα έλεγα) ώστε να μη παραμαγειρετούν απότομα τα αυγά μας και γίνουν ομελέτα!! Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θεωρώ πως δε θα έχουμε πρόβλημα με την παρουσία των αυγών στην κρέμα μας ούτε και θα χρειαστεί να μειώσουμε την ποσότητα τους.