Το Όμικρον και ο Οργασμός της Σοκολατένιας Τάρτας
Πήγαμε τις προάλλες με ένα φιλικό ζευγάρι για φαγητό στο Όμικρον. Το Όμικρον μαζί με τους Ορίζοντες Λυκαβηττού που ανήκουν στον Όμιλο Καστελόριζο θεωρώ πως αποτελούν δύο πολύ καλές και ενδιαφέρουσες επιλογές για μια έξοδο για φαγητό καθώς συνδυάζουν καλό και ποιοτικό φαγητό σε όμορφους και ξεχωριστούς χώρους. Οι Ορίζοντες έχουν το ατού της τοποθεσίας. Αφού κάνουμε τη βόλτα μας με το τελεφερίκ σε ένα σκοτεινό, κατακόρυφο σχεδόν τούνελ, προχωράμε προς το βάθος του εστιατορίου να έχουμε τη θέα της Αττικής πιάτο στα μάτια μας ενώ γευόμαστε από το πιάτο μας τις προτάσεις του σεφ. Αντίστοιχα το Όμικρον με τον πολυτελή χώρο του, χωρίς όμως “να το φωνάζει”, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο και την άνετη διάταξη των τραπεζιών του στην πολύ ευρύχωρη σάλα του που όταν σηκώνεσαι για το μπάνιο λες “πάω για έναν περίπατο” αλλά και την καλή, μεσογειακή κουζίνα του αποτελεί μια επίσης πολύ καλή πρόταση για φαγητό. Για το Όμικρον τα έχω ξαναπεί σε προηγούμενο ποστ, μόνο που εκείνη τη φορά το μενού το είχε επιμεληθεί η Ντίνα Νικολάου, ενώ τώρα το σαφέστατα ανανεωμένο μενού αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Αυτή τη φορά ότι φάγαμε και δοκιμάσαμε ο ένας από τον άλλο για να ικανοποιήσουμε και την περιέγεια μας καθώς όλα τα πιάτα ήταν λιγουρευτικώς ευπαρουσίαστα, ικανοποίησε και σε μεγάλο βαθμό τους απαιτητικούς μας ουρανίσκους. Αν σας πω τι φάγαμε ίσως χρειαστεί να αναφέρω το μισό κατάλογο, αλλά δε βαριέσαι, ότι θυμηθώ.
(πηγή: http://omikronrestaurant.gr/photogallery)
Για καλωσόρισμα γευτήκαμε ένα νοστιμότατο σφηνάκι σούπας λαχανικών με μια μπουκίτσα αλμυρού κέικ και όταν λέμε μπουκίτσα εννοούμε μπουκίτσα, μη το παρακάνουμε από την αρχή και ακόμα δεν αρχίσαμε. Οι σαλάτες εκτός του ότι αποτελούνταν από καλά και φρέσκα υλικά, γευστικά ήταν αρκετά αδιάφορες, ενώ ιδιαίτερα στις μια από τις δύο ψάχναμε τις σταγόνες ντρέσσινγκ να νοστιμίσει τις πρασινάδες μας. Για ορεκτικό, η καπνιστή μελιτζάνα έβγαζε την κάπνα της ίσως σε λίγο τσιμπημένο βαθμό αλλά σε συνδυασμό με τη ντομάτα και τη φέτα ισορροπούσε γευστικά ενώ για τα spring rolls ευχόμασταν να είχε κανα-δυο ακόμα. Η σφυρίδα σωστά ψημένη, τα μπιφτέκια από βουβαλινό κρέας πολύ νόστιμα, το ίδιο και τα χοιρινά φιλετάκια με υπέροχα μαγειρεμένο άγριο ρύζι, αφράτο και νόστιμο όσο δεν έχω ξαναφάει πουθενά μέχρι τώρα και μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος με πουρέ πατάτας αρωματισμένου με φασκόμηλο όπου το σωστά ενημερωμένο προσωπικό σε ρωτάει από πριν για το επιθυμητό βαθμό ψήσιματος. Για το τέλος επιλέξαμε banoffee, ώστε να γευτούμε και μια επαγγελματική προσέγγιση του συγκεκριμένου γλυκού.
Και καθώς γευόμασταν λοιπόν μια πολύ καλή εκτέλεση του συγκεκριμένου γλυκού συνειδητοποίησα ότι το banoffee που σας έχω προτείνει να φτιάξουμε εδώ, δεν είχε να ζηλέψει απολύτως το παραμικρό. Και ήταν τότε που ήρθε πάλι στο νου μου η κολασμένη τάρτα σοκολάτας επειδή τη φτιάχνουμε και αυτή με βρασμένο, καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Τη τάρτα αυτή σας την είχα υποσχεθεί τότε με το μπανόφι γιατί για χάριν ευκολίας και οικονομίας είχα προτείνει να βράσουμε 2 ή και περισσότερα ζαχαρούχα γάλατα και αυτό θα κάνουμε και τώρα εφόσον τώρα πια μια θα φτιάχνετε το μπανόφι και μια την τάρτα. Αν σας αρέσει η σοκολάτα, αν είστε λάτρης της, αυτή η κρέμα σε αυτή την τάρτα ήρθε για να απογειώσει την κλίμακα της απόλαυσης σας. Ευχαριστώ για τη συνταγή μια από τις καλύτερες μαμάδες που έτυχε να γνωρίσω τα τελευταία δύο χρόνια και συμπαθώ ιδιαιτέρως. Το μόνο που άλλαξα σε αυτή τη συνταγή είναι η ποσότητα βουτύρου, επειδή η αρχική πρότεινε σχεδόν τα διπλάσια γραμμάρια. Από τους πειραματισμούς μου, που έχω κάνει σε διάφορες τάρτες με βάση μπισκότο-βούτυρο έχω δει πως αν το παρακάνουμε με το βούτυρο, η βάση μετά θα σκληρύνει πολύ, σε βαθμό που δεν είναι ευχάριστο ούτε στην προσπάθεια μας να κόψουμε ένα κομμάτι μα φυσικά ούτε και τη στιγμή που το γευομάστε. Κατά τ ‘άλλα ναι, να τα ξαναπώ, πρόκειται περί μιας τάρτας μπουκιά και κόλαση, πλούσιας σοκολατένιας, αλλά και πολύ εύκολης, χωρίς ψήσιμο και πολύ γρήγορη στην προετοιμασία εάν έχουμε ήδη βρασμένο το ζαχαρούχο γάλα. Και αν αναρωτιέστε πόσο υπέροχα δένει η γκανάζ σοκολατας με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα δε μένει παρα να την φτιάξετε!
Τάρτα σοκολάτα με καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
Υλικά
για τη βάση:
- 1 κουτί μπισκότα digestive
- 90 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. κουβερτούρα
για την κρέμα:
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Βράζoυμε το ζαχαρούχο γάλα όπως είναι κλειστό μέσα στο κουτί, μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 3 ώρες. Το νερό πρέπει να καλύπτει το κουτί και την κατσαρόλα την σκεπάζουμε με το καπάκι. Το νερό δεν χρειάζεται να βράζει πολύ έντονα αλλά να κοχλάζει απαλά μέσα στην κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό από το βραστήρα.
- Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πριν τα ανοίξουμε.
- Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα κατσαρολάκι (ή ακόμα καλύτερα σε ένα μπεν μαρί) λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα με το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα κουβερτούρας-βουτύρου στο μπολ με τα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε το μείγμα της βάσης σε ένα στρογγυλό ταψάκι 24 εκ. ή σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα και με τη βοήθεια ενός ποτηριού πατάμε απαλά τη βάση μπισκότου και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλα με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη.
- Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση της τάρτας που έχουμε ετοιμάσει και βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο.
- Γαρνίρουμε εάν θέλουμε με τριμμένο φουντούκι και σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.