…και πως φτιάχνουμε ζύμη μπριζέ
Και το υλικό επιλέχθηκε! Γλυκιά κολοκύθα! Σε όποιο σχήμα και μέγεθος θα θελήσει η καθεμιά μας. Ξέρετε, είτε τις χοντρές, είτε τις μπουκαλένιες (αυτές που είναι χοντρούλες στη βάση και στενεύουν προς τα πανω, νεροκολοκύθες νομίζω λέγονται ή μήπως όχι; πάντως butternut squash λέγονται για να συννενοούμαστε), είτε τις πορτοκαλί, είτε τις πιο κιτρινωπές… γλυκιές να είναι! Ε και ναι, μπαίνει η εποχή τους για τα καλά! Το σημερινό post είναι λοιπόν ένα ακόμα στα πλαίσια των ομαδικών αναρτήσεων “Blogs in the Kitchen” όπου η καθεμία μέσα από το blog της σας προτείνει μια συνταγή με κοινό χαρακτηριστικό ένα βασικό υλικό.
Και να ‘μαι εγώ πάλι να σκέφτομαι εκείνη την τάρτα που είχε πάρει κάποια στιγμή το μάτι μου καθώς χάζευα κάποια άλλη στιγμή συνταγές με κολοκύθα. Σε τούτο εδώ το μπλογκ έχουμε καταπιαστεί και άλλοτε με την κολοκύθα και φτιάξαμε την αγαπημένη πια “Σούπα κολοκύθας βελουτέ” αλλά και ένα πιο ιδιαίτερο πιάτο με ζυμαρικά και κολοκύθα, τα “Ριγκατόνι με ψητή κολοκύθα”. Αλλά εκείνη η τάρτα μου λεχει σφηνωθεί στο μυαλό και βρίσκω τώρα την ευκαιρία να την φτιάξω και να σας την παρουσιάσω. Και καθώς ήμουν σε αναμονή για τον καινούριο φούρνο -ω, ναι, λαμποκοπάει, brand-new καταστάσεις λέμε- έκανα τόση έρευνα, την έφτιαξα τόσες φορές στο μυαλό μου που τελικά δεν χρειάστηκαν περισσότεροι πειραματισμοί, αλλά με σιγουριά και με πολύ χαρά μπορώ να σας πω πως έγινε τέλεια!
Η τάρτα με γλυκιά κολοκύθα είναι μια κατεξοχήν αμερικανική συνταγή και συγκεκριμένα την φτιάχνουν απαραιτήτως για το δείπνο του Τhanksgiving. Αλλά και γύρω από αυτή την ημερομηνία που η κολοκύθα βρίσκεται στα καλύτερα της, όλο και κάτι φτιάχνουν με κολοκύθα, όλο και κάποιος επιθυμεί να φτιάξει και να φάει μια τάρτα κολοκύθας. Όπου σκόνταφτα και διάβαζα γι αυτή την τάρτα όλοι αναφωνούσαν πως Thanksgiving χωρίς τάρτα κολοκύθας δε γίνεται, πόσο λατρεμένη είναι αυτή η τάρτα από μικρούς και μεγάλους, πόσο πρέπει απαραιτήτως να τη σερβίρεις με σαντιγύ (και ας σου το βάζουν στα υλικά με τα προαιρετικά).
Τώρα το ζήτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο εύκολη και γρήγορη είναι για να τη φτιάξει κανείς. Ε, λοιπόν, γρήγορη σίγουρα δεν μπορώ να πω πως είναι. Βέβαια για τους Αμερικάνους κατάλαβα πως χρησιμοποιώντας υλικά ετοιματζίδικα για την παρασκευή της πέρα απο ένα δεκαπεντάλεπτο (χωρίς το ψήσιμο) δε σου παίρνει. Και τι εννοώ, ετοιμαζίδικα: έχουν έτοιμο συσκευασμένο πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα, έτοιμο μείγμα μπαχαρικών για τη συγκεκριμένη τάρτα, το το λεγόμενο “pumpkin spice” καθώς και έτοιμο άψητο φύλλο ζύμης που θα χρησιμοποιήσουν για τη βάση της τάρτας. Την οποία ζύμη μπορούμε και εμείς βέβαια να βρούμε στα super markets εάν θελήσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Τώρα εδώ όμως θα πάμε με τον αργό, απολαυστικό τρόπο που θα τα παρασκευάσουμε όλα αυτά μόνοι μας, “from scratch” που λένε. Θα φτιάξουμε και τη ζύμη για τη βάση της τάρτας, θα ψήσουμε και την κολοκύθα για να πάρουμε τον πουρέ της, θα ανακατέψουμε και τα μπαχαρικά μας για να έχουμε το “pumpkin spice”.
- Όσον αφορά τη βάση της τάρτας αν και μπορούμε για χάριν ευκολίας και εξοικονόμησης χρόνου να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο ζύμης για τάρτες, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σας παρουσιάσω τη ζύμη μπριζέ (Pâte Brisée), μια φημισμένη γαλλική ζύμη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές τάρτες. Απλώς στην περίπτωση της αλμυρής τάρτας αφαιρούμε τη ζάχαρη από τα συστατικά της. Είναι πολύ εύκολη να γίνει και το αποτέλεσμα είναι μια απολαυστικότατη μπισκοτένια βάση.
- Όσον αφορά τον πουρέ κολοκύθας, καθώς από όσο γνωρίζω η ελληνική αγορά δε διαθέτει έτοιμο σε κονσέρβα, θα τον φτιάξουμε ψήνοντας την κολοκύθα και συγχρόνως θα αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τη νοστιμιά και τη γλυκύτητά της.
- Όσον αφορά τη γέμιση της τάρτας και συγκεκριμένα το μείγμα μπαχαρικών μπορούμε να επιλέξουμε τον συνδυασμό που σας προτείνω, εσείς μπορείτε κάλλιστα όμως να αυξομειώσετε ή και να προσθαφαιρέσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Θα μπορούσατε επίσης να πειραματιστείτε και με κακουλέ ή ξύσμα λεμονιού.
Υλικά:
- 1200-1500 γρ. κολοκύθα
- 1/2 φλ. τσαγιού καστανή ή μαύρη ζάχαρη
- 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 κ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/4 μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 2 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 350 ml γάλα εβαπορέ
- σαντιγύ
για τη βάση (ζύμη μπριζέ – Pâte Brisée):
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο
- 1 κ. σούπας ζάχαρη
- 1 κ. γλυκού αλάτι
- 40-60 γρ. νερό κρύο (από το ψυγείο)
Εκτέλεση:
για τη βάση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Με τα δάχτυλά μας προσπαθούμε να αναμείξουμε το αλεύρι με το βούτυρο. Στη συνέχεια και καθώς έχει αναμειχτεί αρκετά το βούτυρο με το αλεύρι τρίβουμε τα υλικά ανάμεσα στις παλάμες μας μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ψιχουλιαστό μείγμα.
- Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε αρχικά 40 γρ. κρύο νερό. Αρχίζουμε να ενώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό εάν δούμε ότι χρειάζεται. Θέλουμε μια μαλακή ζύμη αλλά όχι πολύ υγρή και κολλώδης.
- Την πλάθουμε και την απλώνουμε σε σχήμα δίσκου και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με ένα πλάστη την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο πάχους 2-3 χιλ.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια φόρμα διαμέτρου 23-24 εκ.
- Τοποθετούμε το φύλλο της ζύμης μέσα στη φόρμα, καλύπτοντας καλά τα τοιχώματα. Κόβουμε ότι περισσεύει και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε να σχηματίσουμε μικρές πτυχώσεις.
- Τρυπάμε τη ζύμη μερικές φορές με το πιρούνι. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και προθέτουμε ρύζι ή ρεβίθια που χρησιμοποιούνται ως βαρίδια για τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190°C για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα “βαρίδια” που έχουμε χρησιμοποιήσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
για τον πουρέ κολοκύθας:
- Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και την τρυπάμε 1-2 φορές με ένα πηρούνι. Στρώνουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα (ή στους 200° στις αντιστάσεις) για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα. Τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Με ένα πιρούνι ελέγχουμε εάν εισχωρεί εύκολα στη σάρκα της κολοκύθας. Εάν όχι, συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμα.
- Αφήνουμε την κολοκύθα 10 λεπτά περίπου να κρυώσει και αφαιρούμε τη φλούδα της. Βάζουμε τη σάρκα της κολοκύθας σε μια καθαρή πετσέτα, τυλίγουμε και στίβουμε πολύ καλά να φύγουν τα υγρά της. Στο τέλος θέλουμε να έχουμε 500 γρ. πουρέ κολοκύθας.
για τη γέμιση:
- Ανακατεύουμε τις ζάχαρες, την κανέλα, το αλάτι, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο σε ένα μπολ.
- Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και το μείγμα με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
- Σταδιακά προσθέτουμε και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε αυτό το μείγμα πάνω στη βάση της τάρτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C για 40-45 λεπτά ακόμα. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στην τάρτα, εάν βγει καθαρό σημαίνει πως η τάρτα μας έχει ψηθεί σωστά.
- Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 2 ώρες να κρυώσει. Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως μετά ή να τη βάλουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με σαντιγύ. (* για τη σαντιγύ: Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά περίπου 250 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος με 1-2 κ. σούπας άχνη ζάχαρη)
για την ζύμη μπριζέ:
- Η διαδικασία που ακολουθήσαμε για το ψήσιμο χωρίς γέμιση αλλά με τη μεμβράνη και το ρύζι, λέγεται προψήσιμο ζύμης ή διαφορετικά στα αγγλικά χρησιμοποιείται ο όρος blind baking και έχει ως αποτέλεσμα να πετύχουμε ακόμα καλύτερο, πιο τραγανό και πιο σωστό ψήσιμο της ζύμης που δε θα έχει ατυχώς υγρανθεί από τη γέμιση της τάρτας μας.
- Γενικά η αναλογία των υλικών για το αλεύρι και το βούτυρο είναι 2:1, όσο αλεύρι δηλαδή, το μισό σε βούτυρο.
- Το βούτυρο καθώς και το νερό πρέπει να είναι κρύο.
- Το ρύζι ή όποιο άλλο υλικό χρησιμοποιήσαμε στο προψήσιμο δεν τα πετάμε. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά σε κάποια επόμενη τάρτα.
- Εάν δείτε ότι τα σημεία της βάσης που εξέχουν από τη φόρμα έχουν αρχίσει να ροδοκοκκινίζουν αρκετά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, καλύπτουμε τις άκρες με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Τη ζύμη αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές τάρτες. Απλώς στην περίπτωση της αλμυρής τάρτας αφαιρούμε τη ζάχαρη από τα συστατικά της.
για τον πουρέ κολοκύθας:
Είναι πολύ σημαντικό να έχει μαλακώσει πολύ καλά η κολοκύθα όταν την βγάλουμε από το φούρνο αλλά και να στίψουμε πολύ καλά τα υγρά της χρησιμοποιώντας μια πετσέτα για να έχουμε έναν πετυχημένο πουρέ κολοκύθας.
Για δείτε και τις υπόλοιπες πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες συνταγές που προτείνουν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας “Blogs in the Kitchen” για να έχετε πλούσιο υλικό, να φτιάχνετε τώρα και για κανα δυο μήνες ακόμα που η κολοκύθα θα είναι στα καλύτερά της:
Η Εβίνα από το Cook and Feel προτείνει: Χοιρινό με νεροκολοκύθα στη γάστρα
Η Αγγελική από το Cookika προτείνει: Μπισκότα Σοκολάτας με Κολοκύθα
Η Εύη από το TheHealthyCook προτείνει: πικάντικη κολοκύθα με κινόα
Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek προτείνει: Μελιτζάνες με γέμιση κολοκύθας και αντζούγιες
Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen προτείνει: Ψητός ταμπουράς με τυρένια σάλτσα
Η Ειρήνη από το Paxxi προτείνει: Πίτα με γλυκιά κολοκύθα
Η Εύα από το Real Family Food προτείνει: Eύκολο και υγιεινό κέικ κολοκύθας με μέλι, χωρίς ζάχαρη (SF)
Η Σοφία από το Sofeto Γεύσεις Υγείας προτείνει: Πίτα με κολοκύθα και τυρί , ολικής αλέσεως.
Η Νίκη από το Το μυαλό στο φαγητό προτείνει: Πιτάκια κολοκύθας
Η Άρτεμις από το Wonderfoodland προτείνει: κολοκυθοσοκολατένιες μπάρες με μπαχαρικά
Η τάρτα φαίνεται φοβερή! θα την δοκιμάσω και θα επανέλθω!!!
Σ ευχαριστώ Δώρα μου! Θα χαρώ πολύ εάν δοκιμάσεις να τη φτιάξεις! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!! 🙂
Πολύ ωραία η τάρτα Κατερίνα! Μπαίνει στα αγαπημένα 😉
Να σαι καλά Ευγενία! Ναι είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα τάρτα!
Τι φοβερές και αναλυτικές progress photos!!! Και το αποτέλεσμα πανέμορφο!
Μπράβο Κατερίνα!
Σ ευχαριστώ πολύ Άρη! Χαίρομαι που σου άρεσε!
Pingback: Ψητός ταμπουράς με τυρένια σάλτσα - PanDora's Kitchen
Pingback: Πίτα με κολοκύθα και τυρί , ολικής αλέσεως!
Pingback: Πικάντικη Κολοκύθα με Κινόα - The Healthy Cook
Pingback: Spicy Pumpkin with Almond Quinoa - The Healthy Cook