Σφιχταγκαλιασμένες τουφίτσες…
Mπρόκολο; Kουνουπίδι; Άλλοι τα λατρεύουν και άλλοι δεν τα θέλουν με τίποτα. Έτσι είναι… Εγώ λέω, αυτοί χάνουν. Μου αρέσει πολύ όταν πιάνω ένα φρέσκο, βαρύ, μεγάλο, καθαρό κουνουπίδι χωρίς κιτρινίλες ή μαύρα στίγματα και το βάζω στη σακούλα μου και σκέφτομαι πως θα το μαγειρέψω ή αν θα το κάνω μια υπέροχη, απλή σαλάτα με λάδι και λεμόνι… Αργότερα στο σπίτι, μου αρέσει ακόμα περισσότερο όταν θα το ξεπλύνω κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά θα αρχίσω να σπάω μία-μία τις σφιχτοαγκαλιασμένες του τουφίτσες πριν τις ρίξω στην κατσαρόλα με νερό που βράζει…Θα σπάσω και κάποιες μεγαλύτερες τουφίτσες κάθετα και θα παρατηρήσω για λίγο και την υπέροχη fractal γεωμετρία τους. Όμως εκείνη την ώρα, όταν θα έχει μπει στην κατσαρόλα, η μυρωδιά που βγάζει, ε, δεν μπορείς τώρα να πεις ότι είναι και ότι καλύτερο έχεις μυρίσει. Εμένα δε με νοιάζει, δε με ενοχλεί την ώρα που είμαι μέσα στην κουζίνα, αλλά λογικά δεν είναι το ίδιο για κάποιον που θα μπει εκείνη τη στιγμή μέσα…
Εδώ τώρα έχω να σας δώσω 2 tipsάκια για να αποφύγουμε την έντονη μυρωδιά:
Είτε μπορούμε να βάλουμε μέσα στην κατσαρόλα ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι ή να τοποθετήσουμε στο καπάκι της κατσαρόλας ένα βαμβάκι βουτηγμένο στο ξίδι.
Δοκιμάστε το!
Το κουνουπίδι
είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, K, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο, ασβέστιο και είναι μια καλή πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3.
Θεωρείται ως το λαχανικό με τις πανίσχυρες διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών ασθενειών όπως:
- αρθρίτιδα
- υψηλή πίεση
- άσθμα
- δυσκοιλιότητα
- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα
- βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου όπως τον καρκίνο του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του καρκίνου των ωοθηκών.
Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το μπρόκολο και αποτελεί ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού. Διατηρείται στο ψυγείο καλά αποθηκευμένο και προστατευμένο από την υγρασία για αρκετές μέρες.
Μπορείτε όμως να βρείτε κουνουπίδι τουρσί ή κατεψυγμένο, αλλά τότε πρέπει να θυμάστε ότι έχει χάσει μεγάλο μέρος της γεύσης του και των θρεπτικών συστατικών του, κυρίως της βιταμίνης C που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Το ίδιο συμβαίνει και αν το τηγανίσουμε. Δυστυχώς όμως και κατά τη διάρκεια του βρασμού χάνει μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών του. Το βρασμένο κουνουπίδι χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Μόνον σε ατμό το κουνουπίδι χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του.
Γενικά η υψηλή θερμοκρασία και το παρατεταμένο βράσιμο παραπάνω απο 10-15 λεπτά πρέπει να γνωρίζουμε πως καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του.
Το κουνουπίδι τρώγεται ιδανικά σχεδόν ωμό σαν σαλάτα αν το βυθίσουμε για 30 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει και μετά σε κρύο νερό.
Τώρα όμως έχω επιλέξει να σας παρουσιάσω μια ιδιαίτερα νόστιμη εκδοχή του το οποίο μπορεί να σερβιριστεί και ως ένα ελαφρύ γεύμα, το σουφλέ κουνουπιδιού.
Σουφλέ Κουνουπιδιού
4 άτομα – απαιτούμενος χρόνος: 1 ώρα
Υλικά:
- 1 μεγάλο κουνουπίδι
- 2 καρότα
- 200γρ βραστό ζαμπόν γαλοπούλας
- Ελαιόλαδο
Για την κρέμα:
- 750γρ φρέσκο γάλα
- 3κ.σ. κορν φλάουρ
- Αλάτι, πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- 200 γρ γιαούρτι 2% λιπαρά
- 1 αυγό
- Φέτες κίτρινου τυριού της αρεσκείας μας
Διαδικασία:
- Ξεπλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια.
- Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες μεσαίου πάχους.
- Ρίχνουμε το κουνουπίδι και τα καρότα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Στραγγίζουμε και τα πατάμε με ένα πηρούνι ή με πρες-πουρέ. Καλό είναι να μείνουν και μερικά κομματάκια απο τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το ζαμπόν γαλοπούλας κομμένο σε κυβάκια, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μας σε ένα λαδωμένο πυρέξ.
Για την κρέμα:
- Σε ένα φλυτζάνι ρίχνουμε γάλα μέχρι τη μέση και διαλύουμε το κορν φλάουρ.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανα κατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε απο τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό αφού προηγουμένως το έχουμε χτυπήσει σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μείγμα του πυρέξ.
- Στρώνουμε απο πάνω τις φέτες του κίτρινου τυριού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 45 λεπτά.