Από την Ινδική και τη Γαλλική στη Μεσογειακή Κουζίνα
Αν πετύχω καλή ταινία (imdb rating: από 7 και πάνω) που να χει να κάνει και με φαγητά ή μαγειρικές κάθομαι με μεγάλη ευχαρίστηση να τη δω. Μια από τις τελευταίες που είδα ήταν το “ένα ταξίδι 30, 5 μέτρα μακριά” (ή “the hundred-foot journey”), ανάλαφρη μεν, απολαυστικότατη δε, καλοφτιαγμένη και ευχάριστη. Με ένα υπέροχο cast και την καταπληκτική -όπως πάντα άλλωστε- Helen Mirren η ταινία μου άφησε πολύ όμορφες εντυπώσεις. Το story έχει να κάνει με μια οικογένεια Ινδών που μεταναστεύει σε μια μικρή όμορφη πόλη της Γαλλίας και ανοίγει ένα εστιατόριο με ινδική κουζίνα ακριβώς απέναντι από ένα εστιατόριο γαλλικής κουζίνας βραβευμένο με αστέρι Michelin.
Η ταινία μου δημιούργησε αμέσως μεγάλες προσδοκίες ότι θα δω να εκτυλίσσονται απολαυστικά “κονταροχτυπήματα” από υπέροχες μαγειρικές δημιουργίες γαλλικής και ινδικής κουζίνας λόγω του πείσματος που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τους πρωταγωνιστές των δύο εστιατορίων. Τα πράγματα τελικά δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Ή μάλλον δεν έγιναν καθόλου έτσι. Και γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ να μη πω δύο πράγματα παραπάνω όποιος δε θέλει να μάθει, προειδοποιώ από εδώ και κάτω μέχρι τη σειρά με τις τελείες παίζει spoiler alert!!!
>>>>Και παρακολουθώ που λέτε τον γιο του Ινδού, υπεύθυνου της κουζίνας του ινδικού εστιατορίου να θέλει να μάθει συνταγές και μυστικά της γαλλικής κουζίνας και η επιθυμία του για μάθηση να μη σταματάει εκεί αλλά να ζητάει τελικά από την ιδιοκτήτρια του αντίπαλου εστιατορίου να τον πάρει ως μάγειρα στο δικό της εστιάτοριο!!! Και να νιώθω πως προδίδει την οικογένεια του, τα φαγητά του, τις γεύσεις του, την κουλτούρα του. Και κάπως έτσι καταρρίφτηκε το σενάριο που είχα πλάσει στο μυαλό μου να δω φαγητά και περιστατικά από τις δύο κουζίνες, να ανταγωνίζονται ισάξια, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ βλέπουμε να “νικάει” η εκλεπτυσμένη γαλλική κουζίνα που όμως με μερικές μικρές προσθήκες σε μπαχαρικά κυρίως, τόσο δημοφιλή στην Ινδική κουζίνα, σε κλασικές διάσημες συνταγές της γαλλικής κουζίνας, να αναστατώνουν αλλά να ικανοποιούν τελικά την ιδιοκτήτρια του βραβευμένου εστιατορίου και ο νεαρός Ινδός να εξελίσσεται σε έναν ικανότατο, χαρισματικό σεφ με ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τα υλικά, τα αρώματα και τους γευστικούς συνδυασμούς.
……………………………………………………………………………………………………………………………
Παρόλα αυτά για σήμερα δε θα σας παρουσιάσω μια συνταγή ούτε της γαλλικής, μήτε της ινδικής κουζίνας αλλά θα στραφώ στα δικά μας πεντανόστιμα μικρά ψαράκια που μέσα στην απλότητα των υλικών αλλά της εξαιρετικής νοστιμιάς τους αποτελούν την επιτομή της Μεσογειακής κουζίνας. Η σαρδέλα γνωστή για τη θρεπτική της αξία πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και B12 αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου μικρά ψάρια, το αγαπημένο θα μπορούσα να πω με το γαύρο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στη σωστή ανάπτυξη και προστατεύουν από καρδιαγγεικά νοσήματα. Σαρδέλες λαδορίγανη για σήμερα με τόσο λίγα υλικά, με τόσο απλή διαδικασία που ίσως και ένας από τους λόγους που γράφω αυτή τη συνταγή εκτός φυσικά από τη σούπερ νοστιμιά της είναι να σας πω και για το πως θα τις καθαρίσουμε αν τύχει να τις αγοράσετε ή να σας τις προσφέρουν ακαθάριστες.
Σαρδέλες λαδορίγανη
Υλικά:
- 1 κιλό σαρδέλες
- 1 κ. γλυκού ρίγανη
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- το χυμό ενός λεμονιού
- 1 κ. σούπας μαϊντανός
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας καθαρίσει τις σαρδέλες.
- Εάν αυτό δεν γίνει ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
- Κόβουμε και αφαιρούμε με το μαχαίρι το κεφάλι της σαρδέλας και με μια συνεχόμενη κίνηση τραβάμε προς τα κάτω για να αφαιρέσουμε και τα εντόσθια.
- Ξεπλένουμε τη σαρδέλα κάτω από τρεχούμενο νερό, κρατώντας τη από την ουρά ενώ με το άλλο χέρι με απαλές κινήσεις και με φορά προς το κεφάλι αφαιρούμε τα λέπια εάν τυχόν έχει.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τις σαρδέλες.
- Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και περιχύνουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε πρθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 25-30 λεπτά μέχρι να δούμε ότι οι σαρδέλες έχουν μείνει μόνο με το λαδάκι τους.
- Σε ένα βαζάκι χτυπάμε 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, με το χυμό του λεμονιού, 1 κ. σούπας νερό και το ψιλοκομμένο μαϊντανό. Περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τις ψημένες σαρδέλες και σερβίρουμε.
Pingback: Σαρδέλες με ντομάτα και σάλτσα μουστάρδας | delightful area