Μήλο μου κόκκινο…
Το πιθανότερο είναι να μη βρίσκουμε πια αυτή την εποχή στην αγορά φρέσκα μήλα, αλλά μήλα ψυγείου ή εισαγόμενα κυρίως από τη Χιλή και τη Νότια Αφρική. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών και διαφορετικών χρωμάτων μήλα με πιο γνωστά τα κόκκινα, τα κίτρινα τα μπανανέ και τα πράσινα τα ξινά.
Οι πιο γνωστές επίσημες ονομασίες τους είναι
- Red Chief, Red Delicious, Starking Delicious για τα κόκκινα μήλα
- Gala και Fuji για τα μισοκόκκινα μήλα
- Gran Smith για τα ξινόμηλα
- Golden Delicious για τα κίτρινα
Τα φιρίκια είναι μήλα ελληνικής προέλευσης για τα οποία από όσο ξέρω δεν έχουμε καταφέρει δυστυχώς να τα κατοχυρώσουμε ως Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αντίθετα τα Πηλαφά Ντελίσιους ή Ντελίσια Τρίπολης και η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας κατοχύρωσαν τα κιτρινοκόκκινα αυτά μήλα με την υπόξινη γεύση ως Π.Ο.Π. όπως έχουν κατοχυρωθεί και τα γνωστά κόκκινα Zagorin με την ήπια γλυκιά γεύση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου τα οποία και εξάγουμε.
Το μήλο είναι συνδεδεμένο με τη λαϊκή ρήση “Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” αλλά είναι επίσης και το φρούτο του προπατορικού αμαρτήματος και το φρούτο που έγινε η βασική αιτία για το ξέσπασμα του Τρωικού πολέμου, όταν έδωσε ο Πάρης ένα μήλο στην θεά Αφροδίτη ως αναγνώριση της ομορφιάς της προξενώντας έτσι το φθόνο της θεάς Ήρας. Ένα μήλο στάθηκε η αφορμή για να συλλάβει ο Νεύτωνας το νόμο της βαρύτητας όταν έπεσε στο κεφάλι του ενώ καθόταν κάτω από μια μηλιά. Αλλά και ο Steve Jobs ονόμασε την εταιρεία του Apple Computers καθώς του ήρθε η έμπνευση το 1976 ενώ διοικούσε ένα αγρόκτημα κοινότητας στο Oregon. Ο Steve Wozniak, ο συνιδρυτής της Apple Computers αναφέρει ότι το όνομα προήλθε σαν ιδέα είτε από τη φάρμα, είτε από τις μουσικές του προτιμήσεις παραγωγές των οποίων ήταν η Apple Records.
Τα μήλα παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμούν την ασθένεια του Αλτσχάιμερ και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι η φλούδα των μήλων λόγω των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών που περιέχει οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Σε αυτή την περίπτωση όμως συστήνεται πολύ καλό τρίψιμο και πλύσιμο των μήλων. Επίσης οι φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχονται στα μήλα έχουν ευεργετική επίδραση στους πνεύμονες και κατά συνέπεια βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Το μήλο έχει επίσης λίγες θερμίδες και συστήνεται ανελλειπώς από διατροφολόγους ως τρόφιμο για την καύση του λίπους.
Τα μελωμένα ψητά μήλα δεν είναι γλυκό με φρούτα, είναι ένα φρουτένιο γλυκό όλο αρώματα και γλύκα μέχρι που μερικές φορές σκέφτομαι “τύφλα να ‘χει η σοκολάτα”. (Τώρα μήπως να το πάρω πίσω αυτό;) Μήλα κόκκινα που φιλοξενούν στο εσωτερικό τους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα δαμάσκηνα και άφθονο θυμαρίσιο μέλι. Αφήστε το μέλι να πέσει ολόγυρα, να τρέξει λίγο, να ψηθεί, να δημιουργήσει μελένιο σιροπάκι.
Μελωμένα κόκκινα ψητά μήλα
για 2 άτομα – απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά
Υλικά:
- 2 κόκκινα μήλα
- 4-5 κ.σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 2 κ.γλυκού καστανή ζάχαρη
- 8 αμύγδαλα άσπρα (χωρίς τη φλούδα)
- 2 κ.σούπας καρύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 2 ξερά δαμάσκηνα αποξηραμένα ψιλοκομμένα ή 5-6 σταφίδες
- 2 κ. γλυκού κονιάκ ή μπράντυ
- κανέλα
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα μήλα. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι και τον πυρήνα του μήλου, προσέχοντας η τρύπα να μη φτάσει μέχρι κάτω.
- Τοποθετούμε τα μήλα σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε λίγο μέλι και γεμίζουμε το εσωτερικό τους με τα αμύγδαλα, καρύδια, τα δαμάσκηνα και το κονιάκ. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι και πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 30- 40 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά.
Ένα δυνατό γλυκό για ψαγμένους ουρανίσκους.
Πράγματι δείχνει δυνατό γλυκό αν και δεν το έχω φτιάξει
ποτέ. Και πρέπει να είναι ωραίο επιδόρπιο μετά από ένα
οικογενειακό κυριακάτικο γεύμα.
Να το φτιάξω εγώ άραγε? ή να περιμένω να μου το φέρουν?
Pingback: » Συνταγή-Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 delightful area
Pingback: Συνταγή-Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 | delightful area