Βαρκούλες φορτωμένες
Τα παπουτσάκια ισπανικής καταβoλής τα φτιάξαμε και είχα μείνει να αναρωτιέμαι “γίνεται να μείνει το συνταγολόγιο ετούτου εδώ του μπλογκ δίχως τα ελληνικά παπουτσάκια;” Όχι φυσικά ήταν η άμεση απάντηση και θέλησα να σας παρουσιάσω σήμερα και αυτά τα παπουτσάκια τώρα που η μελιτζάνα είναι στα φόρτε της και πρωταγωνιστεί πολύ συχνά στο τραπέζι μας σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Εγώ βέβαια δεν τα βλέπω ως παπουτσάκια αλλά πάλι σαν βαρκούλες φορτωμένες με τα καλούδια τους, μόνο που αυτή τη φορά εκτός από την πραμάτειά τους (τον κιμά), προστατεύουν τα καλούδια τους αυτά και από μια τέντα (την μπεσαμέλ).
Κι εφόσον δεν προβληματίστηκα καθόλου εάν θέλω ή όχι να μαγειρέψω και να φωτογραφίσω τη διαδικασία της συνταγής, είχα αρχίσει ήδη να σκέφτομαι εάν θα σας παρουσιάσω μια συνηθισμένη ή ίσως μια πιο διαφορετική, εναλλακτική συνταγή, χρησιμοποιώντας αντί για μπεσαμέλ πουρέ πατάτας, εάν θα έβαζα πατάτες στο ταψί ανάμεσα στις μελιτζάνες, εάν θα πειραματιζόμουν με τα υλικά της σάλτσας του κιμά προσθέτοντας περισσότερα μπαχάρια, μυρωδικά ή και λαχανικά. Τελικά υπερίσχυσε η επιθυμία μου να σας παρουσιάσω, την όσο κατ’ εμέ τουλάχιστον θεωρώ, πιο αυθεντική και απλή εκδοχή του. Για ακόμη μια φορά ανέτρεξα στη γνωστή και μη εξαιρετέα πηγή για να σιγουρέψω την επιτυχία του αποτελέσματος: συνομιλώντας με τη μαμά μου στο τηλέφωνο. Όσον αφορά τουλάχιστον φαγητά της ελληνικής κουζίνας (και ίσως τα πιο μπελαλίδικα και αγαπημένα από αυτά) που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό των περισσοτέρων από εμάς όταν απαντάμε σε ανάλογη ερώτηση τύπου πες το αγαπημένο σου φαγητό και πολλοί λέμε “παστίτσιο”, “παπουτσάκια” “μουσακά”, “γεμιστά”… ε, η μαμά μου κρατάει επιβεβαιώμενα τα πρωτεία από όσους έχουν γευτεί τα φαγητά της, ακούγοντας συγγενείς και φίλους να μου λένε όχι τη γνωστή φράση π.χ. “σαν το παστίτσιο της μαμάς μου δεν υπάρχει καλύτερο” αλλά “σαν το παστίτσιο της μαμάς σου, που να φας καλύτερο…” και “σαν τα γεμιστά της μαμάς σου, κτλ …”.
Για το φαγητό μας διαλέγουμε μελιτζάνες φλάσκες, μαύρες, μεγάλες, σφιχτές και χοντρές για να χωρέσει καλά η σάλτσα του κιμά, να μπορέσουμε να απλώσουμε μια καλή στρώση μπεσαμέλ, να το ευχαριστηθούμε καλύτερα. Το φαγητό αυτό για να γίνει δεν είναι δύσκολο, έχει όμως τη διαδικασία του και παίρνει αρκετό χρόνο να ετοιμαστεί. Εν ολίγοις, πρέπει αρχικά να αδειάσουμε αρκετή ψίχα από τις μελιτζάνες και να τις ψήσουμε στο φούρνο. Δεν τις τηγανίζουμε γιατί θα ρουφήξουν πολύ λάδι και γίνονται βαριές στη γεύση. Στο εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα του κιμά με τις ντομάτες προσέχοντας αρχικά να ροδίσει καλά ο κιμάς και στη συνέχεια αφού προσθέσουμε τις ντομάτες να μείνει η σάλτσα μας χωρίς υγρά. Στο τρίτο στάδιο, καθώς μαγειρεύουμε τη σάλτσα βάζουμε και το κατσαρολάκι να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ. Σειρά έχει η συναρμολόγηση: γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά και απλώνουμε τη μπεσαμέλ. Τέλος τις ξαναβάζουμε στο φούρνο να ψηθούν και να ροδίσει η μπεσαμέλ. Φτιάξτε το και ο κόπος σας δε θα πάει χαμένος, η ανταμοιβή σας από την ευχαρίστηση που θα δώσετε θα είναι μεγάλη. Μπορεί να έχετε την τύχη να ακούσετε κι εσείς να σας λένε “το καλύτερο φαγητό που έχω φάει στη ζωή μου” που με έκανε να χαμογελάω σαν χαζή για όλη την υπόλοιπη μέρα.
Υλικά:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
- 500 γρ. κιμά
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- 2 ντομάτες μεγάλες ώριμες
- 2 κ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
- κεφαλογραβιέρα για το πασπάλισμα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη μπεσαμέλ:
- 3 κ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 λίτρο γάλα
- 1 αυγό
- 2 κ. σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Τις χαράσσουμε χιαστί για να μπορέσουμε στη συνέχεια πιο εύκολα να αδειάσουμε με ένα κουτάλι αρκετή ψίχα από το εσωτερικό τους. Ψιλοκόβουμε την ψίχα που αδειάσαμε και την κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ.
- Λαδώνουμε τις μελιτζάνες καλά με ένα πινέλο και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200°.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ. σούπας ελαιόλαδο και σoτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και την ψίχα της μελιτζάνας και συνεχίζουμε το σoτάρισμα για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα.
- Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σoτάρισμα για 8-10 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του και να ροδίσει.
- Σε ένα μεταλλικό σκεύος ή μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τις ντομάτες και βραστό νερό από το βραστήρα μέχρι να τις σκεπάσει. Τις αφήνουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια μπορούμε πολύ εύκολα να τις ξεφλουδίσουμε και τις ψιλοκόβουμε.
- Σβήνουμε τον κιμά με το κρασί και αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Στο τέλος θέλουμε η σάλτσα μας να έχει μείνει χωρίς υγρά στο τηγάνι.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να ξανθύνει το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς και έντονα με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια πηχτή και βελούδινη κρέμα χωρίς γρομπαλάκια. Σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, μοσχοκάρυδο, το αυγό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τέλος και το τυρί και ανακατεύουμε για μαι τελευταία φορά.
- Μοιράζουμε τη σάλτσα του κιμά στις μελιτζάνες.
- Απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τυρί.
- Ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια της μπεσαμέλ.
Κοριτσακι, εδω δεν τα πηγα καλα και εχω αποριες:
1) η ψιχα απο τις μελιτζανες μου βγηκε υπερβολικη σε ποσοτητα (ενα βαθυ μπωλ γεματο, συν 3-4 δαχτυλα βουναλακι απο ψιχα πανω απο την επιφανεια του). Ειναι νορμαλ αυτο? Η μαλλον εβγαλα παρα πολυ ψιχα? Εν τελει εβαλα μονο τη μιση ποσοτητα στον κιμα – εκανα καλα? 2) ημουν απροσεκτη και δε διαβασα οτι επρεπε να φτιαξω τον κιμα σε τηγανι και χρησιμοποιησα κατσαρολακι. Μολις εριξα τις μελιτζανες, ρουφηξαν ολο το λαδι και μετα αρχισαν να κολλανε στον πατο, κι εγω απο πανω ανακατευα πανικοβλητη. Να υποθεσω με τηγανι δε θα μου συμβει αυτο? Συμπληρωνουμε κι αλλο λαδι? Γιατι στα υλικα λεει 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, και μετα στην εκτελεση 3 κ.σ λαδι – ή μήπως είναι το ίδιο? 3) Η μπεσαμελ μου σβολιασε και εγινε χαλια. Πως το αποφευγουμε αυτο? Επισης, το αυγο που ριχνουμε πρεπει να ειναι χτυπημενο πρωτα? Το γαλα χλιαρο η κρυο? Αν αντι για λαδι, βαλω βουτυρο, αλλαζει κατι?
Πολλες ερωτησεις – το ξερω, οποτε εχεις λιγο χρονο, δωσε μας τα φωτα σου σε παρακαλω. Ευχαριστω πολυ πολυ!!
Xαίρομαι πολύ όταν κάποιος φτιάχνει τις συνταγές μου και πετυχαίνουν αλλά χαίρομαι εξίσου (θα μπορούσα να πω και περισσότερο) όταν μου δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσω ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα την επόμενη φορά.
Ομολογουμένως με αυτή τη συνταγή περάσαμε σε άλλο επίπεδο!
1)Όσον αφορά τις μελιτζάνες και την ψίχα τους μπορώ να υποψιαστώ δύο πράγματα. Είχες πολύ μεγάλες μελιτζάνες και μάλλον αφαίρεσες περισσότερη ψίχα από οση χρειαζόταν. Γενικά αφήνουμε περιμετρικά τουλάχιστον 1 εκ. ψίχας και δεν φτάνουμε μέχρι την άκρη της φλούδας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το κοίλωμα της μελιτζάνας. Η φωτογραφία στο στάδιο 2 δείχνει ότι αφήνουμε αρκετή ψίχα περιμετρικά. Θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα για το εάν δεν αφήσαμε αρκετό χώρο για τη γέμιση γιατί αφού ψηθούν θα έχουν μαλακώσει και θα μπορέσουμε στη συνέχεια να τις γεμίσουμε εύκολα. Όσον αφορά την ποσότητα του κιμά γενικά μια αναλογία που μπορούμε να έχουμε κατά νου είναι οι μελιτζάνες μας πρέπει να είναι 1+ εως περίπου 1 1/2 κιλό για 500 γρ. κιμά.
2) ‘Οταν έχουμε να σοτάρουμε αρκετά υλικά (ή μεγάλη ποσότητα υλικού) είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ένα φαρδύ ευρύχωρο σκεύος για να προλαβαίνουν να σοτάρονται όλα σωστά. Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφώς προτιμότερο ένα αντικολλητικό τηγάνι . Γενικά οι μελιτζάνες έχουν την τάση να ρουφάνε πολύ λάδι. Εάν δούμε ότι η ποσότητα του λαδιού που έχουμε ρίξει δεν επαρκεί να τις νοτίσει ελαφρά τότε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα. Λίγο όμως (1-2 κ. σούπας επιπλέον), γιατί παρόλο που στην αρχή το ρουφάνε, μετά καθώς σωτάρονται και μαλακώνουν έχουν την τάση επίσης να το βγάζουν. Εφόσον στην συνέχεια θα ρίξουμε και τον κιμά που έχει και αυτός, έστω ελάχιστο λίπος, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολύ λάδι για να μη κάνουμε τη γέμιση του φαγητού μας πολύ βαριά και λαδερή.
3) Για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ προσέχουμε να έχουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση για να μη καεί γρήγορα το αλεύρι αλλά το σημαντικότερο είναι να το δούμε να αλλάζει χρώμα. Αυτό που λέμε να “ξανθύνει”, να αποκτήσει ένα αρκετά ανοιχτό καφέ χρώμα. Στη διάρκεια αυτή ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα ή με το σύρμα (αυγοδάρτη). Αφού ξανθύνει το αλεύρι, μόνο τότε ρίχνουμε το γάλα. Εάν και εγώ το γάλα το χρησιμοποιώ σχετικά κρύο θα ήταν προτιμότερο να το προσθέσουμε χλιαρό. Τώρα ανακατεύουμε συνεχώς και έντονα με το σύρμα. Θα δούμε πως οι σβόλοι μετά από λίγο θα αρχίσουν να διαλύονται και η κρέμα μας θα γίνει βελούδινη. Το αυγό δε χρειάζεται να είναι χτυπημένο. Είναι σημαντικό όμως να έχουμε αποσύρει το κατσαρολάκι από τη φωτιά πριν το ρίξουμε, να αφήσουμε την κρέμα μας 1 λεπτό και μόλις ρίξουμε το αυγό ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα για να μη ψηθεί το αυγό μέσα στην κρέμα και μυρίσει μαγειρεμένο αυγό. Μπορείς πολύ άνετα να αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο με βούτυρο. Σε αυτή την περίπτωση θα περιμένεις πρώτα να λιώσει το βούτυρο και μετά θα προσθέσεις το αλεύρι.
Για ότι άλλο χρειαστείς μου λες! Είναι μεγάλη μου χαρά!
Ευχαριστω πολυ πολυ για τις αναλυτικες οδηγιες!! Στην πρωτη ευκαιρια θα το ξαναδοκιμασω και θα ενημερωσω! 🙂
Pingback: Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και πετιμέζι | delightful area