Νέοι πειραματισμοί
Τελευταία καταπιάνομαι με δύο κυρίως μαγειρικά θέματα: την Ισπανική κουζίνα και τον Jamie Oliver και τις συνταγές του. Ετούτο εδώ το blog, το ξέρω, δεν έχει χαρακτήρα, δε θα βρείτε αποκλειστικά συνταγές π.χ. “Μεσογειακής Κουζίνας” ή “Ασιατικής Κουζίνας” ή “Εύκολα και Γρήγορα”. Δεν μπορώ να καλουπωθώ σε αυτά τα όρια, μου φαίνονται πολύ στενά και οι γνώσεις μου ακόμα πολύ περιορισμένες να μη θέλω να πειραματίζομαι διαρκώς με διαφορετικές συνταγές, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, με ποικιλία υλικών, συνδυασμούς και τεχνικές, να εμπλουτίζομαι διαρκώς με κάτι καινούριο που θα μου προκαλέσει το ενδιαφέρον, που θα με κάνει να αναρωτηθώ γιατί τώρα εδώ πρέπει να το κάνω αυτό έτσι και όχι αλλιώς όπως το ήξερα, γιατί αυτό το υλικό ταιριάζει καλύτερα με εκείνο και όχι το άλλο, τι γευστικό αποτέλεσμα θα έχω αν προσθέσω αυτό το υλικό και γιατί αυτά τα δύο -τρία μεταξύ τους δημιουργούν αυτή την ενδιαφέρουσα ένταση. Έτσι συνεχώς να αναρωτιέμαι θέλω, να πειραματίζομαι και να μαθαίνω.
Ένα-δυο βιβλιαράκια πέσανε στα χέρια μου τελευταία με συνταγές Ισπανικής κουζίνας, το ένα μάλιστα στα Ισπανικά -που δυστυχώς δεν γνωρίζω- και άρχισα κατευθείαν να μεταφράζω στο google translate τους τίτλους των συνταγών να μπορέσω στη συνέχεια να βρω ίσως ολόκληρη τη συνταγή, αν όχι στα ελληνικά, έστω στα αγγλικά. Κοιτάω τα βιβλία και ο νους μου πάει σε όμορφα tapas bar που συνήθιζα να τρώω και να πίνω (sangria) με φίλους στην Αγγλία. Τώρα όμως νιώθω πως θέλω πια να γνωρίσω ακόμα καλύτερα και αυτή την Κουζίνα. Ονόματα όπως Παέγια, Γκασπάτσο, Αχομπλάνκο και άλλα πιο ασυνήθιστα να μη μείνουν γνωστά μόνο ως ονόματα αλλά να προσπαθήσω κι εγώ με σύμβουλο καλές και ίσως όσο το δυνατόν αυθεντικές συνταγές να φτιάξω και να γευτώ την γαστρονομική παράδοση και αυτού του λαού. Κι ας μη μένω πάντα αποκλειστικά στο αυθεντικό, ας πειραματιστώ λιγάκι, ας φέρω και κάτι στα μέτρα μου αν έτσι μου ταιριάζει καλύτερα και αν το αποτέλεσμα με ευχαριστήσει. Θα τα μοιραστώ όπως πάντα όλα αυτά εδώ μαζί σας.
Η Ισπανική κουζίνα συγκαταλέγεται προφανώς στην “Μεσογειακή Κουζίνα” και διαπιστώνω διαβάζοντας σε διάφορες συνταγές αρκετές ομοιότητες αναμφισβήτητητα και με την Ελληνική. Παρατηρώ αρχικά τις εμφανέστατες ομοιότητες στη χρήση και στην επιλογή των υλικών. Μπόλικο ελαιόλαδο έχουμε κι εδώ, θαλασσινά, ντομάτες, όσπρια… Η σημερινή συνταγή παρόλο που θα θυμίσει σε κάποιους από το όνομά της τις “μελιτζάνες παπουτσάκια” παρουσιάζει πολλές διαφορές με το γνωστό μας φαγητό ή καλύτερα να πω ότι πρόκειται για μια εξολοκλήρου διαφορετική συνταγή. Μάλλον μόνο οι μελιτζάνες και το μοσχάρι παραμένουν τα ίδια στην επιλογή των υλικών. Εδώ όμως και πάλι δε θα χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο κιμά αλλά μοσχάρι που θα το ψιλοκόψουμε με το μαχαίρι σε πολύ μικρά κομμάτια. Βέβαια η αρχική συνταγή πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε ανάμεικτο κρέας, μοσχάρι και χοιρινό, αποφάσισα όμως να χρησιμοποιήσω μόνο μοσχάρι νιώθωντας μια επιπλέον σιγουριά για το σωστό μαγείρεμα του κρέατος εφόσον θεωρώ ότι για το χοιρινό απαιτείται ίσως περισσότερος χρόνος για να μαγειρευτεί σωστά. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε “γεμιστές μελιτζάνες” που εγώ θα ήθελα να τις μετονομάσω σε “βαρκούλες-μελιτζάνες φορτωμένες με την πραμάτειά τους”.
Βαρκούλες-μελιτζάνες φορτωμένες με την πραμάτειά τους
Υλικά:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 400 γρ. μανιτάρια λευκά agaricus
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (τύπου σπάλα ή ελιά, χωρίς λίπος και κόκκαλα)
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 7-8 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το πάνω μέρος που είναι το κοτσάνι τους και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
- Με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά την ψίχα τους και την κρατάμε στην άκρη. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, αλατίζουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί και σωτάρουμε στο τηγάνι με 2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο το σκόρδο για 1 λεπτό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ολόκληρα και σωτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε μια επιφάνεια κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
- Ψιλοκόβουμε το κρέας, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι 3 κ.σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
- Ψιλοκόβουμε την ψίχα μελιτζάνας που έχουμε κρατήσει και την προσθέτουμε στο τηγάνι σωτάροντας για 3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε και τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και σωτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 200ºC για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Pingback: Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και πετιμέζι | delightful area