Μαρμελάδα φράουλα

Μαρμελάδα φράουλα

Το είχα μέρες στο μυαλό μου, έλεγα να πάω στο μανάβη που έχω τσεκάρει ότι έχει φράουλες νόστιμες, γλυκές και προπάντων με άρωμα να πάρω κανα κεσεδάκι να φτιάξω μαρμελάδα πριν τελειώσουν και πω ηλιθιωδώς στον εαυτό μου “κοίτα να δεις δεν πρόλαβα!”.

Βγήκε μια μαρμελάδα καταπληκτική, κατακόκκινη με ζάχαρη όσο του πρέπει, ίσα-ίσα μισή ποσότητα από τις φράουλες, με τέλεια γεύση, χωρίς συντηρητικά, πρόσθετα και λοιπές ουσίες που ποτέ δεν γνωρίζεις επακριβώς τι βάζεις στο στόμα σου, εύκολα, γρήγορα με 2 υλικά και μόνο και έμεινα τώρα ηλιθιωδώς ικανοποιημένη να αναρωτιέμαι γιατί δεν είχα κάνει την απόπειρα και παλιότερα. Η αλήθεια είναι πως ένα άγχος το είχα όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα φαινομενικά τόσο απλά πράγματα που στη διαδικασία τους κρύβουν συνήθως πολλές ιδιαιτερότητες, tips και μυστικά (προβληματισμούς τύπου πόσο χρόνο θα χρειαστεί, πως θα καταλάβω αν έδεσε καλά το σιρόπι, αν η ζάχαρη είναι αρκετή, αν θα πρέπει να βάλω λεμόνι). Θα σας τα πω όλα εννοείται, βήμα-βήμα, να φτιάξετε και εσείς την τέλεια φραουλένια μαρμελαδίτσα για φέτος. Βουρ στο μανάβη για τις τελευταίες φράουλες της χρονιάς, οικονομικές και πολύ-πολύ νόστιμες!

για 1 βαζάκι 500 ml περίπου – απαιτούμενος χρόνος: 3 ώρες αναμονή και 40 λεπτά η διαδικασία

Υλικά:

  • 500 γρ. φράουλες ( 1 κεσεδάκι περίπου), να είναι ώριμες αλλά σφιχτές
  • 250 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στη μέση.
  2. Τις ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  3. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τις αφήνουμε για 3 ώρες (ή από το προηγούμενο βράδυ αν μας βολεύει καλύτερα) για να σιροπιάσει η ζάχαρη με τα υγρά που θα βγάλουν οι φράουλες.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά χωρίς το καπάκι (για να κρατήσει η μαρμελάδα ωραίο κόκκινο χρώμα) και μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε την ένταση αρκετά τόσο ώστε να διατηρεί το βρασμό.
  5. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται με ένα κουταλάκι ή με ένα μικρό σουρωτήρι και βράζουμε για 30 λεπτά.
  6. Γεμίζουμε 1 ή περισσότερα αποστειρώμενα βάζα με τη τη ζεστή μαρμελάδα. Τα κλείνουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν πολύ καλά μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο.

Για να αποστειρώσουμε τα βαζάκια:

Πλένουμε τα βαζάκια καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. 15 λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος της μαρμελάδας, τοποθετούμε τα βαζάκια στο φούρνο στους 140 βαθμούς στον αέρα. 10 λεπτά μετά προσθέτουμε και τα καπάκια. Τα βαζάκια δηλαδή τα αφήνουμε για 15 λεπτά και τα καπάκια για 5 λεπτά περίπου για να μη λιώσουν από τη θερμότητα καθώς τα περισσότερα από μέσα είναι καλυμμένα με πλαστικό.

Περισσότερα tips:

  • Mη σας φοβίζει η ποσότητα της ζάχαρης, είναι αρκετή ώστε να μη γίνει η μαρμελάδα ιδιαίτερα γλυκιά (βέβαια γούστα είναι αυτά) αλλά και επαρκής ώστε να δράσει ως συντηρητικό στη μαρμελάδα.
  • Τα 30 λεπτά βρασίματος σε χαμηλή φωτιά είναι αρκετά ώστε να δέσει η μαρμελάδα σωστά αλλά να μη γίνει και πολύ πηχτή. Μια μέθοδος για να ελέγξετε αν έχει δέσει η μαρμελάδα είναι να βάλετε 1-2 πιατάκια να παγώσουν στην κατάψυξη και στα 25 λεπτά περίπου βρασίματος της μαρμελάδας να ρίξετε 1 κουταλάκι από τη μαρμελάδα στο πιατάκι. Κάντε μια γραμμή στη μαρμελάδα με το δάχτυλό σας. Αν η μαρμελάδα δεν ενώνεται σημαίνει ότι έχει δέσει.
  • Το λεμόνι που μπορεί να συναντήσετε στις περισσότερες συνταγές δεν θεωρείται απαραίτητο. Η ζάχαρη αρκεί ως συντηρητικό για τη μαρμελάδα.

Ετικέτες:

6 σχόλια

  1. Όλγα

    Πραγματικά είχες δίκιο. Η μαρμελάδα είναι πεντανόστιμη, απαιτεί όντως λίγο χρόνο κ είναι ιδανική για να απολαύσεις ένα τέλειο πρωινό!

  2. dimiche

    Να λοιπόν που αυτό το όμορφο φρούτο, με σύντομη σχετικά διάρκεια ζωής, μπορούμε με τη μορφή της μαρμελάδας να κρατήσουμε και απολαύσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο ντουλάπι ή στο ψυγείο μας.

  3. Pingback: Παγωτό φράουλα | delightful area

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *