Μανταρινάκι μυρωδάτο
Μικρό, στρογγυλό, μυρωδάτο και πορτοκαλένιο. Αλλά λέγεται μανταρίνι. Και κλημεντίνη και χιώτικο. Σου αρέσει να το καθαρίζεις προσεκτικά, να μην κοπεί η φλούδα και να δημιουργηθεί μια ροδέλα, να τη βάλεις πάνω στο αναμμένο καλοριφέρ να αρωματιστεί ο χώρος. Το τρως και ο χυμός του πλημμυρίζει το στόμα, μυρίζεις τα χέρια σου μετά και απολαμβάνεις τα αιθέρια έλαια που με την αψάδα τους έχουν ποτίσει τα δάχτυλά σου.
Το όνομα του λέγεται πως το πήρε από τους Μανδαρίνους, ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, επειδή το χρώμα του ήταν ίδιο με το χρώμα της στολής τους ενώ τα μανταρίνια κλημεντίνες πήραν το όνομα τους πολύ αργότερα από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Το μανταρίνι κατάγεται από την αυτοκρατορική Κίνα, με ιστορία 3000 χρόνων, πριν φτάσει στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα το έφερε στον Πόρο το 1823 ο Ρώσος ναύαρχος Χέιδεν. Στην ελληνική αγορά βρίσκουμε κυρίως τις εξής δύο ποικιλίες: τις κλημεντίνες και τα χιώτικα. Τα χιώτικα έχουν πιο χαλαρή και αρωματική φλούδα και συνήθως αρκετά κουκούτσια, ενώ οι κλημεντίνες είναι τα μανταρίνια με την πιο λεπτή, σφιχτή φλούδα και τα λιγοστά κουκούτσια.
Πλούσια σε βιταμίνη Α και σε καροτενοειδή που δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα αλλά και σε C (όπως άλλωστε όλα τα εσπεριδοειδή), σε κάλιο, νάτριο, σίδηρο, φώσφορο και φολικό οξύ αποτελούν τον κάλυτερο σύμμαχο της υγείας μας στην καταπολέμηση ιώσεων, λοιμώξεων και κρυολογημάτων. Ναι η φύση ξέρει να μας φροντίζει. Ιώσεις και κρυολογήματα το χειμώνα; Μανταρινάκια και πορτοκαλάκια μας προσφέρει τότε η γη να προστατευτούμε από όλα αυτά τα δυσάρεστα. Τα μανταρίνια εκτός του ότι συμβολίζουν τη μακροζωία, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν καταπραϋντική δράση, καταπολεμούν την αρθρίτιδα, μειώνουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό.
Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται όπως και τα πορτοκάλια. Χυμός και ξύσμα χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική, σε γλυκά, λικέρ, σάλτσες και σαλάτες. Ταιριάζουν με ψάρι, χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο αλλά και με τζίντζερ, σόγια σος και φυσικά με σοκολάτα.
Σήμερα με τα μανταρίνια μας φτιάχνουμε μαρμελάδα θεσπέσιων αρωμάτων. Η γεύση της μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και ιδιαίτερη ευχαρίστηση αφού από όλες τις μαρμελάδες που έχω δοκιμάσει, τη μόνη που δεν προτιμώ ιδιαιτέρως είναι εκείνης του πορτοκαλιού, της marmalade, όπως λένε και οι Άγγλοι τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών (ενώ όλες τις υπόλοιπες τις αναφέρουν ως jam), ίσως επειδή δεν παρουσιάζει την ένταση οξύτητας και πικράδας όπως εκείνης του πορτοκαλιού. H συνταγή είναι της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου.
Μαρμελάδα μανταρίνι
Υλικά:
- 6 μανταρίνια (ή 300 γρ. πολτός μανταρινιού)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 κ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
- Τρίβουμε στον τρίφτη τη φλούδα από τα 5 μανταρίνια.
- Τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια (εάν έχουν).
- Τα πολτοποιούμε στο μούλτι σε 2 δόσεις προσέχοντας να μην λιώσουν εντελώς.
- Στη δεύτερη δόση πολτοποιούμε και το έκτο μανταρίνι ολόκληρο μαζί με τη φλούδα.
- Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και να γίνει ξανθωπή καραμέλα.
- Ρίχνουμε τον πολτό των μανταρινιών στην κατσαρόλα, το ξύσμα μανταρινιού και το χυμό λεμονιού. Στην αρχή τα υλικά μας με τη ζάχαρη θα σκληρύνουν αλλά μετά θα λιώσουν πάλι.
- Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Διατηρούμε τη μαρμελάδα σε βαζάκι στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ψωμί ή παξιμάδι με βούτυρο ή μαργαρίνη αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με κατίκι Δομοκού, γαλοτύρι, νιβατό, ξίγαλο Σητείας. Τολμήστε το! Η γλυκοξινούτσικη γεύση της μανταρινομαρμελάδας ταιριάζει εξαιρετικά με τα ηπίως όξινα, αλοιφώδη τυριά.
Ερεθίστηκαν οι σιελογόνοι μου, διαβάζοντας την συνταγή.
Τρέχω κουζίνα για να την φτιάξω!
Και στοιχηματίζω πως θα εκτιμήσετε δεόντως το συνδυασμό με κατίκι ή γαλοτύρι!
Pingback: Συνταγές Μαγειρικής – Μανταρινομαρμελάδα λαχταριστή νοστιμιά