Τα ληγμένα
Αναρωτιέμαι συχνά: Και αν λήξει το ηλιέλαιο και θελήσω να το χρησιμοποιήσω λίγες μέρες μετά; Αν λήξει το ρύζι; Καλά κάνω που έχω πιει κάποιες φορές γάλα ληγμένο μια μέρα μετά; Έχουν ζωή τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους; Και αν ναι, πόσο είναι αυτό το μετά; Λογικά κάποια μικρή διάρκεια ζωής θα έχουν εφόσον δεν μπορεί να αναγράφεται “ανάλωση κατά προτίμηση” σε κάποια τρόφιμα και να είναι επικίνδυνο να το καταναλώσεις κάποιο μικρό χρονικό διάστημα μετά. Κάνω μόνη μου κάτι τέτοιες υποθέσεις αλλά θα ήθελα πολύ να ξέρω αν υπάρχουν κανόνες που να μπορούν να δηλώσουν το ασφαλές χρονικό διάστημα αυτού του μετά. Μέχρι που διάβασα σε έναν προηγούμενο Γαστρονόμο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ήρθε να απαντήσει σε πολλές από αυτές τις απορίες μου.
Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι για τα προϊόντα που δεν έχουν ακριβή ημερομηνία λήξης αλλά αναγράφουν “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” στη συσκευασία τους όπως π.χ, τα μακαρόνια, τα ρύζια, τα όσπρια, μπορούμε να τα καταναλώσουμε μετά το πέρας της λήξης τους ως εξής:
- Αν αναγράφεται η λήξη με μέρα και μήνα π.χ. 20/12/2013 μπορούμε να τα καταναλώσουμε μέχρι και 1 εβδομάδα μετά.
- Αν αναγράφεται η ημερομηνία με μήνα και έτος, δηλαδή “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 11/2013” τότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε μέχρι και 1 μήνα μετά.
- Αν η ημερομηνία λήξης δηλώνεται μόνο με το έτος, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν έως και 3 μήνες μετά.
Έτσι μάλλον κακώς κάνω που έχω πιει γάλα ληγμένο μιας μέρας, αλλά αν ήπια καφέ αρχές Νοέμβρη που στη συσκευασία του αναγραφόταν “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος 10/2013”, σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη δεν έχω βάλει σε κίνδυνο την υγεία μου. Ο καλύτερος άγραφος κανόνας λέει πως δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε αποθήκη τροφίμων στο ντουλάπι μας ώστε να μπορούμε να καταναλώνουμε τα τρόφιμα φρέσκα και αρκετό καιρό πριν αυτά λήξουν. Παρόλα αυτά είναι ακόμα καλύτερο να γνωρίζουμε και τους κανονισμούς που υπάρχουν “πίσω” από την ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση σε μια περίπτωση ανάγκης.
Έτσι που λέτε με τα τρόφιμα και τις ημερομηνίες λήξης τους, όταν σε αυτά υπάρχει η ένδειξη “ανάλωση κατά προτίμηση”. Πάμε όμως τώρα να φτιάξουμε υπέροχο κοκκινιστό κοτόπουλο στην κατσαρόλα με πιπεριές Φλωρίνης, σβησμένο με ούζο, σερβιρισμένο με μακαρόνια και την πεντανόστιμη σάλτσα του φαγητού. Εσείς αντίστοιχα μπορείτε αν θέλετε αντί για μακαρόνια να σερβίρετε με ότι βάλει η φαντασία σας και η διάθεσή σας. Ταιριάζει σχεδόν με κάθε είδους συνοδευτικό.
Υλικά:
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μέτρια καρέ
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουτί πουρέ ντομάτας ή 1 κουτί ντομάτες στον τρίφτη
- 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
- 1 σφηνάκι ούζο
- 8 κ. σούπας ελαιόλαδο
- αλεύρι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλευρώνουμε ελαφρά.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κοτόπουλο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη σε ένα πιάτο.
- Σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές Φλωρίνης για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά προσέχουμε να μη ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το ούζο, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Προσθέτουμε τον πουρέ και τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό από το βραστήρα τόσο ώστε να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το φαγητό για 45 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια ελέγχουμε αν χρειαστεί επιπλέον νερό, ενώ αντιθέτως προς το τέλος του μαγειρέματος εάν το φαγητό έχει παραμείνει με πολύ σάλτσα, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά για να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά και να δέσει ωραία η σάλτσα μας.
- Σερβίρουμε με…ότι μας κάνει κέφι. Ταιριάζει πολύ ωραία με πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανιτές, ρύζι μακρύκοκκο απλό σε πιλάφι αλλά και με μακαρόνια, λιγκουίνι, χυλοπίτες, παπαρδέλες…