Ψωμί κι ελιές
Καθόλου δε με νοιάζει αν δεν έχω μπροστά μου έτοιμο μαγειρεμένο πιάτο τώρα που πεινάω. Ίσα-ίσα με αυτή τη ζέστη η καλύτερη μου είναι να φάω τσιμπολογάω ότι υπάρχει στο ψυγείο και γύρω μου και ακόμα καλύτερα ας είναι όλα ωμά, με μπόλικο φρέσκο ψωμάκι. Κοιτάω πάνω στον πάγκο το βάζο με τις ελιές από το χωριό, βγάζω 5-6, κόβω 2 φέτες ψωμί και ανοίγω το ψυγείο, μια σαλάτα είναι ότι πρέπει, οι ντομάτες στα καλύτερά τους, φροντίζω να βρίσκω και να αγοράζω τις μυρωδάτες, όσο αυτό είναι δυνατό, αυτές που σου ‘ρχεται να λες “α, ετσι μυρωδιά σαν τον παλιό καλό καιρό” και ας μην θυμάσαι πραγματικά ότι πρόσεχες τότε αν οι ντομάτες είχαν άρωμα και γεύση, λίγα φύλλα μαρουλιού, αγγούρι κομμένα σε ροδελίτσες, τυρί φέτα, λίγο μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο, μια πιπεριά κόκκινη κομμένη μπαστουνάκια, μια κουταλιά κάππαρη να μου φέρνει στο νου την πρώτη φορά που την δοκίμασα σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Τήνου, δυο βήματα έκανες και έπεφτες μέσα στη θάλασσα, ελαιόλαδο (ναι κι αυτό από το χωριό), λίγο ξύδι, θαλασσινό αλάτι Κυθήρων σε νιφάδες μαζεμένο με τα χέρια από ντόπιους τεχνίτες και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αριστούργημα. Κάθομαι να απολαύσω και δε θέλω πολύ να βάλω με το νου μου το τραπέζι μου πάνω σε μια ακτή και στα ποτήρια μας ουζάκια και τσιπουράκια.
Το σίγουρο είναι ότι με το ψωμί όμως είμαι λίγο περίεργη, δεν ευχαριστιέμαι εύκολα με το οποιοδήποτε, ξέρω πως είναι αυτό που μου αρέσει αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκω και τόσο εύκολα. Δε θέλω να είναι άσπρα, άνοστα “πολυτελείας”, δεν θέλω να είναι αφρός, ψευτο -“μαύρα ολικής αλέσεως”, δε θέλω να μυρίζουν βαριά από το προζύμι. Πρόσφατα όμως ανακαλύψαμε ένα ιδιαίτερα καλό, νόστιμο και κριθαρένιο σε ένα γκουρμέ-μπακάλικο από αυτά που έχουν ξεφυτρώσει τελευταία στις γειτονιές. Έχει πλάκα να συνειδητοποιείς πως αλλάζουν κάποια πράγματα. Από την επέλαση των σούπερ μάρκετ να ξαναγυρίζουμε στα μπακάλικα της γειτονιάς, εκεί που μπορείς να βρεις καλό θυμαρίσιο μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά, τουρσιά, τυριά και μαρμελάδες και γενικά τοπικά προϊόντα από μικροπαραγωγούς που υπόσχονται για βιολογική καλλιέργεια και απουσία συντηρητικών.
Με τις ζύμες και ειδικά με την παρασκευή ψωμιού η σχέση μου δε θα έλεγα πως είναι και ιδιαίτερα καλή, ίσως λόγω της πολύ μικρής μου εμπειρίας, κανα-δυό φορές μόνο έχω αποπειραθεί να φτιάξω ψωμί, μέτριας επιτυχίας, χωρίς να έχω ποτέ επενδύσει σε έναν αρτοπαρασκευαστή, πιστεύοντας πως είναι πολύ ευκολότερο και επιτυχέστερο να ανακαλύψω το αρτοποιείο που κάνει το ψωμί που μου αρέσει. Τελευταία όμως καθώς έχω αρχίσει να βάζω συχνότερα τα χέρια μου σε ένα μεγάλο μπολ με ανακατεμένα υλικά τα οποία θα μετατραπούν σε μια ζύμη με μια ήπια γυμναστική των χεριών μου, βρίσκοντας συγχρόνως μια νέα ευχαρίστηση στην όλη διαδικασία αλλά και ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου και διαβάζοντας τη συνταγή για το ελιόψωμο, αποφάσισα να την δοκιμάσω και δεδομένου της επιτυχίας σύμφωνα πάντα κατά τη γνώμη μου αλλά και του συνδαιτημόνα μου αποφάσισα να σας την παρουσιάσω κι εδώ.
Ελιόψωμο
Υλικά:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 5 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κοφτό κ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κ. γλυκού ρίγανη
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 10 ελιές μαύρες ή πράσινες
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε τα 2 ειδών αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι.
- Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα νερού και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο νερό.
- Συνεχίζουμε για 10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη.
- Ψιλοκόβουμε τις ελιές και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Με τα χέρια μας ή και μετη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό στρώμα, απλώνουμε τις ελιές και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε φρατζολάκι κλείνοντας μέσα τις ελιές και το βάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ την οποία έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε το ψωμί σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα να φουσκώσει.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμα.
- Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απολαμβάνουμε.
“Από την επέλαση των σούπερ μάρκετ να ξαναγυρίζουμε στα μπακάλικα της γειτονιάς”.
Υπόψιν όμως οτι τα μπακάλικα έχουν επιστρέψει ως gourmetάδικα με είδη πολυτελείας και τιμές φαρμακείου.
Θα συμφωνήσω εν μέρει γιατί παρατηρώ πως και σούπερ μάρκετ στα είδη με τα βιολογικά προϊόντα έχουν πάνω-κάτω τις ίδιες τιμές.
Η οικονομική κρίση έχει και θετικές πλευρές. Ας πιστέψουμε ότι μπορούμε να φτιάχνουμε σπίτι και όμορφα πράγματα, ειδικά ότι έχει
σχέση με το φαγητό. Και ένα από αυτά είναι και το ψωμί, λίγη προσπάθεια, και τη δεύτερη ή τρίτη φορά θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που είμαι σίγουρη ότι θα είναι αρεστό σε όλη την οικογένεια.
Pingback: Συνταγή – Ελιόψωμο νοστιμιά