Εφόσον τα στερητικά σύνδρομα μετά από τις εκατόν τόσες ημέρες εγκλεισμού έχουν κατακλύσει τους εγκεφάλους μας, προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους διαφυγής και τα μάτια μας να γεμίσουν με καινούριες, διαφορετικές εικόνες από αυτές του τετραγώνου της γειτονιάς μας. Μήπως είσαι ένας από αυτούς που άρχισε να καταβροχθίζει ντοκιμαντέρ, ταξιδιωτικές εκπομπές σε μέρη άγνωστα και μακρινά, εκπομπές με τις κουζίνες του κόσμου ή με τις διάσημες αγορές του κόσμου; Μήπως σκαλίζεις φωτογραφίες στους ψηφιακούς φακέλους σου γεμάτες ταξίδια, διακοπές, περήφανες στάσεις μπροστά σε αξιοθέατα, αγκαλιές με εφήμερες, ντόπιες γνωριμίες, επικά αραλίκια σε ηλιόλουστες παραλίες, μεγαλειώδη ή και ταπεινά φαγοπότια δοκιμάζοντας τη γαστρονομική κουλτούρα του εκάστοτε τόπου; Μήπως είσαι ένας από αυτούς που καταστρώνει ήδη το επόμενο ταξίδι, μαζεύει ανελλιπώς πληροφορίες για να τα έχει όλα έτοιμα με την πρώτη ευκαιρία έχοντας ήδη δημιουργήσει μέσα του μια απατηλή αίσθηση ότι δε συμβαίνει τίποτα; Μήπως περνάς λίγο από τον χρόνο σου διαβάζοντας αναρτήσεις γεωγραφίας σε δημοφιλείς σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα ή βολτάροντας στο google maps σε όποιο δρόμο σου κάνει κέφι εκείνη τη στιγμή;
Τον τελευταίο καιρό πηγαίνω στην Κορέα και συγκεκριμένα με ταξιδεύουν προς τα εκεί μαμάδες-νοικοκυρές Νοτιοκορεάτισες YouTubers τις οποίες παρακολουθώ με μεγάλη ευχαρίστηση για πολλούς λόγους. Εντελώς επιγραμματικά ας αναφέρω μια-δυο πληροφορίες που έχω συγκρατήσει όταν διάβαζα Παγκόσμια Ιστορία. Το πιθάνοτερο λοιπόν είναι να γνωρίζετε ότι η Κορέα είναι χωρισμένη σε Βόρεια και Νότια. Είναι χωρισμένη από το 1945 λόγω του Β΄Παγκόσμιου Πόλεμου. Τη Βόρεια την “ανέλαβε” η Σοβιετική Ένωση και τη νότια οι ΗΠΑ με την κάθε μια, όπως ήταν επόμενο, να υιοθετεί διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Τέλος εδώ οι ιστορικές πληροφορίες και επιστρέφουμε στις YouTubers. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση αρχικά στα βίντεο των αρκετά δημοφιλών πλέον Νοτιοκορεατισών είναι η υψηλής αισθητικής κινηματογράφηση δείχνοντας κατά κύριο λόγο τις απλές, καθημερινές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το να διατηρούν ένα καθαρό, οργανωμένο και γεμάτο φαγητό σπίτι. Και όταν μιλάμε για οργανωμένο, η οργανωτικότητα τους πια έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Κι όταν λέμε για καθαρό σπίτι μιλάμε για σπίτια που λαμποκοπάνε, που η κάμερα όχι απλώς δεν καταφέρνει να βρει κόκκο σκόνης αλλά και τίποτα που να διαταράσσει την αρμονία των αντικειμένων της κατά βάση “fuss-free” μινιμαλιστικής αισθητικής τους. Αυτονόητα με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ και τις μαγειρικές τους περιπέτειες, τα υλικά, την διαδικασία, το σερβίρισμα. Αξιοσημείωτη επίσης είναι, αν αναλογιστεί κανείς, η τεράστια προσπάθεια και ο χρόνος που καταβάλλεται για 10-15 λεπτά βίντεο εφόσον όλη η δουλειά γίνεται φυσικά από τις ίδιες και το κάθε πλάνο σε πολλές περιπτώσεις διαρκεί μόνο 3-4 δευτερόλεπτα.
Αυτά τα βίντεο παρέχουν απλόχερα πρόσβαση μέσα στα σπίτια τους κι εγώ με περιέργεια παρατηρώ τις λευκές επιφάνειες σε τοίχους, πλακάκια και κουρτίνες, την αγάπη τους για τα φυσικά και κυρίως ξύλινα αντικείμενα, το στυλ της κουζίνας τους και τον μαγειρικό εξοπλισμό, τις ανεπιτήδευτα ντελικάτες κινήσεις τους καθώς μαγειρεύουν ή σερβίρουν το τσάι ή το φαγητό, τη φροντίδα για τα χέρια τους καθώς χρησιμοποιούν – απαραιτήτως θα έλεγε κανείς – γάντια στο νεροχύτη όπου στην προκειμένη περίοδο μαθαίνουμε ότι είναι τάση τα μακριά μπεζ σκούρα γάντια, τις γατούλες που φαίνεται να είναι αγαπητό είδος κατοικίδιου, την φιλοσοφία τους καθώς αποκαλύπτουν τη χαρά της ήρεμης οικιακής ζωής καθώς αυτή ενισχύεται από σύντομες εμβόλιμες προτάσεις στα κατά τ΄άλλα “silent vlogs” τους, όπως χαρακτηρίζεται εξάλλου αυτό το είδος των βίντεο.
Κάποια στιγμή έπεσα στο άσχετο, εκεί που καταβρόχθιζα κι εγώ, εκπομπές με street food και τοπικά εδέσματα ανά τον κόσμο, σε ένα μαγαζί της Κορέας όπου έφτιαχναν τα πιο χοντρά, αφράτα pancakes που είχα δει ποτέ, αντίστοιχο ας πούμε σα να βλέπαμε ένα μαγαζί εδώ στην Ελλάδα να φτιάχνει λουκουμάδες. Όταν μάλιστα μια από τις Νοτιοκορεάτισες μου, έφτιαξε τα pancakes έτρεξα και εγώ στην κουζίνα μου να τα φτιάξω. Θα ομολογήσω ότι καθώς τα απολάμβανα για λίγο σίγουρα ταξίδεψα. Τη συνταγή την άφησα όπως την βρήκα, με την απλή ζάχαρη, με το απλό φαρινάπ. Από μακριά μας έρχεται η συνταγή, δικαιούται για να μη πω ότι απαιτεί κιόλας το σεβασμό στην παρουσίαση της γνήσιας συνταγής. Pancakes έτσι, pancakes αλλιώς σας έχω δώσει, καιρός να φτιάξετε και εσείς τα πιο αφράτα, Κορεάτικα pancakes. Τι λέτε;
Κορεάτικα σουφλέ pancakes
Υλικά:
- 35 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 20 γρ. γάλα
- 2 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 30 γρ. ζάχαρη
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- ελάχιστο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα ρίχνουμε σε δύο μπολ.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τον αυγοδάρτη, προσθέτουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε .
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης όταν τα ασπράδια θα έχουν αποκτήσει την υφή αφρού μπύρας.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη μαρέγκα στο μπολ με τους κρόκους και το αλεύρι και αναμειγνύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κυκλικές κινήσεις.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και καλύπτουμε την επιφάνεια με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα μας κουταλιά-κουταλιά στο τηγάνι χωρίζοντας το σε 3 ίσα μέρη. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά.
- Γυρίζουμε τα pancakes από την άλλη μεριά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Σερβίρουμε με φρούτα, ένα κυβάκι βούτυρο και μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.