Γαστρονομικό ταξίδι στην Ινδία
Σε ένα παλαιότερο post είχαμε κάνει αναφορά στο κακουλέ ή αλλιώς καρδάμωμο το οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει για να αρωματίσουμε τα σοκολατάκια μας. Στη σημερινή συνταγή του Αλέξανδρου Γιώτη, μαζί με το κακουλέ που σε αυτή την περίπτωση θα το χρησιμοποιήσουμε στην πράσινη εκδοχή του (υπάρχει λευκό, μαύρο και πράσινο) θα προσθέσουμε και κουρκουμά ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδική κουζίνα. Το αποτέλεσμα της γεύσης στο φαγητό είναι αρκετά ήπιο, ελαφρώς πιπεράτο αλλά όχι πικάντικο και αρκετά λεμονάτο εξαιτίας του λεμονιού που θα προσθέσουμε στο τέλος αλλά και του κακουλέ που προσδίδει ένα ελαφρύ χαρακτηριστικό λεμονίζον άρωμα. Η σάλτσα μας που δένει απολαυστικά τόσο με το χοιρινό όσο και με το μπασμάτι, θα έχει έντονο κίτρινο χρώμα εξαιτίας του συστατικού της κουρκουμίνης που περιέχεται στον κουρκουμά (και στην οποία οφείλονται τα κιτρινισμένα δάχτυλα των Ινδών μαγειρισσών) για να μας ταξιδέψει νοητικώς σε μακρινούς τόπους και να μας προσφέρει ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες.
O κουρκουμάς ή αλλιώς κιτρινόριζα στην αρχική του μορφή, πριν αλεστεί και γίνει σκόνη μοιάζει με το τζίντζερ καθώς άλλωστε ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Σε μορφή σκόνης έχει ένα χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα, πιο σκούρο από το κάρυ, κιτρινοπορτοκαλί θα λέγαμε, με χωμάτινη και ελαφρώς στυφή και πικρή γεύση.
Χρωματίζει τα φαγητά με κίτρινο χρώμα και μπορεί να αντικατασταθεί σε φαγητά που χρησιμοποιούμε σαφράν (κρόκος Κοζάνης) όπως η παέγια, εφόσον είναι γνωστό και σαν “Ινδικό σαφράν” προσφέροντας έτσι και μια οικονομικότερη λύση. Λόγω του χρώματος που προσδίδει στα φαγητά, χρησιμοποιείται ως συστατικό σε παγωτά, κέικ, γιαούρτια, μουστάρδες, σάλτσες, τυριά αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και ως χρωστική ουσία για τη βαφή υφασμάτων. Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη η οποία είναι επίσης ένα βασικό συστατικό του κάρυ.
Η καταγωγή του κουρκουμά είναι η Νότια Ασία και η πόλη με την μεγαλύτερη παραγωγή σε κουρκουμά είναι η Erode που βρίσκεται στην Ινδία και είναι γνωστή και σαν “Κίτρινη Πόλη”. Εκτός από την Ινδική κουζίνα ο κουρκουμάς συναντάται συχνά σε πιάτα της Νότιας Ασίας γενικά αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Goa, στη Maharashtra και στην Dakshina Kannada της Ινδίας χρησιμοποιείται επίσης και το φύλλο του κουρκουμά σε διάφορα πιάτα. Στην Ιαπωνία είναι δημοφιλές και σαν τσάι. Ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες με αυγά, με βραστό κουνουπίδι ή μπρόκολο, σε πιάτα με φακές, σε ρύζι και παέγια.
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και 4000 χρόνια και εκτός από το φαγητό έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες εφαρμογή των οποίων βρίσκουμε σε μεθόδους της Αγιουρβέδας αλλά και της Κινεζικής Ιατρικής και σε πολλά σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα.
- σε κρέμες σε περιπτώσεις από καψίματα, κοψίματα και μελανιές
- για να θεραπεύσει περιπτώσεις μετεωρισμού, ίκτερου, εμμηνορροϊκών δυσκολιών, αιμορραγίας, μώλωπες, πόνου στο στήθος και κολικούς
- στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη, του στήθους, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου
- ως φυσικό αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του ήπατος
- στην πρόληψη ασθενειών όπως η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ
- στη θεραπεία ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, η ψωρίαση και άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις
Επίσης ο κουρκουμάς είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, μαγγανίου, βιταμίνης Β6, φυτικών ινών και καλίου.
Χοιρινό με κακουλέ και κουρκουμά στην κατσαρόλα
Υλικά:
- 800 γρ. χοιρινό κομμένο σε μέτρια κυβάκια
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδελίτσες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 6 κάψες πράσινο κακουλέ
- 1 κ.γλυκού κουρκουμά (κιτρινόριζα)
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμό ενός λεμονιού
- 2 κ.σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό γουδί κοπανάμε το κακουλέ για να ανοίξουν οι κάψες, να βγούνε τα σποράκια και να κοπεί η φλούδα σε μικρότερα κομμάτια. Κρατάμε και τα σποράκια και τη φλούδα.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά και το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το κοπανισμένο κακουλέ και τον κουρκουμά. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό από το βραστήρα μέχρι να μισοκαλύψουμε τα κομμάτια του κρέατος. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 με 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Εντωμεταξύ ελέγχουμε κατά διαστήματα αν χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό και ανακατεύουμε.
- 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.
Psssssssss!!!
To stul mou!!!
;+)
Pingback: Λαχανόρυζο με πάπρικα και κουρκουμά | delightful area
Pingback: Χρυσό γάλα | delightful area