Απλά, γρήγορα, πικάντικα
Είχα στο ψυγείο 150 γρ. χοιρινή πανσέτα καπνιστή που είχε περισσέψει από τον κόκορα κρασάτο που είχα φτιάξει πριν τρεις μέρες. “Πώς θα την αξιοποιήσω”, μονολόγησα για λίγα δευτερόλεπτα με ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου, μέχρι που αυτά τα δευτερόλεπτα έγιναν τόσα ώστε το ψυγείο να αρχίσει να διαμαρτύρεται με τον χαρακτηριστικό του ήχο. Με το κλείσιμο της πόρτας ήρθε και η αναλαμπή: “Ιταλική Κουζίνα!” Θα περνούσα με τρομερή ευκολία θα έλεγα από την εμβληματική συνταγή της Γαλλικής Κουζίνας και του Coq au Vin, στην Ιταλική κουζίνα και στις απλές -έστω φαινομενικά- λόγω των λιγοστών υλικών, αλλά υπέροχες σάλτσες της που συνοδεύουν εξαιρετικά τα ζυμαρικά. Μου ήρθε στο νου, ένα βιβλιαράκι που είχα ξεφυλλίσει πολλά χρόνια πριν με τις ονομασίες των σαλτσών: Ναπολιτέν, Μπολονέζ, Καρμπονάρα, Πουτανέσκα, Αματριτσιάνα. “Καρμπονάρα ή Αματριτσιάνα για σήμερα λοιπόν;” ήταν το τελικό δίλημμα που κι αυτό λύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες καθώς ήξερα ότι τα τελευταία αυγά τα φάγαμε στο πρωινό μας.
Ούτε πειραματισμούς, ούτε προσθαφαιρέσεις, ούτε κατοχυρώσεις συνταγών, ούτε τίποτα από όλα αυτά για σήμερα. Θέλω μόνο να σας γνωρίσω την αυθεντική, όσο το δυνατόν αυθεντικότατη συνταγή μπορώ της σάλτσας Αματριτσιάνα. Ε και ναι, γιατί έτσι με συμφέρει αφού το ψυγείο μου δε φάνηκε να διαθέτει μεγάλη ποικιλία υλικών, εγώ ήθελα κάτι πικάντικο και συγχρόνως να απολαύσω το μεγαλείο της απλότητας. Ολα κι όλα τρία-τέσσερα υλικά και να το, το πιάτο! Άξιο θαυμασμού θεωρώ η πληθωρική γεύση από αυτή την τόσο λιτή σύνθεση. Το κάθε υλικό να συμβάλλει τα μέγιστα στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα!
Η Αματριτσιάνα λοιπόν είναι μια κόκκινη (ντομάτες) πικάντικη (μπούκοβο ή τσίλι) σάλτσα που πήρε το όνομά της από την Ιταλική πόλη Αmatrice (της ορεινής επαρχίας Rieti, στην περιοχή Lazio). Τα άλλα δύο βασικά υλικά είναι το guanciale (γκουαντσιάλε = από χοιρινό μάγουλο ή χοιρινό σβέρκο) και τυρί πεκορίνο. Επειδή το guanciale στη μορφή που απαιτείται για τη σάλτσα amatriciana είναι δυσεύρετο στην ελληνική αγορά μπορούμε πολύ άνετα να το αντικαταστήσουμε με χοιρινή καπνιστή πανσέτα (ή και απάκι ακόμα, ή σύγκλινο) και πάλι μέσα στα πλαίσια της αυθεντικής συνταγής θα βρισκόμαστε με κάτι λίγα ελαφρυντικά. Τώρα όσον αφορά το πεκορίνο, η ελληνική αγορά διαθέτει το εξαιρετικό και γνωστό σε όλους (τουλάχιστον τους λάτρεις των τυριών) πεκορίνο Αμφιλοχίας. Επιλέξτε 3 ώριμες όσο το δυνατόν νόστιμες και ζουμερές ντομάτες μπορείτε -παρόλο που δεν βρισκόμαστε στην εποχή τους- και προτιμήστε τες, έναντι της συσκευασμένης σάλτσας ντομάτας του εμπορίου. Κατά τ΄άλλα η Αματριτσιάνα παραδόξως δε θέλει ούτε κρεμμύδι, ούτε σκόρδο. Αντισταθείτε λοιπόν και αποφύγετε αυτά τα δύο υλικά παρόλο που νιώθω σχεδόν σίγουρη ότι ασυναίσθητα σχεδόν είστε έτοιμοι να τα προσθέσετε στη σάλτσα σας. Τέλος όσον αφορά τα ζυμαρικά επιλέξτε ή κλασικά σπαγγέτι ή χοντρά με τρύπα (bucatini = μακριά που έχουν τρύπα πιο μικρή όμως από αυτή για το παστίτσιο). Θα μπορούσατε όμως (ως δεύτερη επιλογή) να χρησιμοποιήσετε λινγκουίνι ή ριγκατόνι. Το σίγουρο όμως είναι ότι τα φρέσκα ζυμαρικά δε συμφωνούν ιδιαιτέρως με την Amatriciana.
Σπαγγέτι all’ Amatriciana
Υλικά:
- 500 γρ. σπαγγέτι (ή bucatini ή ριγκατόνι ή λινγκουίνι)
- 150 γρ. πανσέτα (ή απάκι ή σύγκλινο)
- 3 φρέσκιες ντομάτες ή μια κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια
- 1/2 κ. γλυκού μπούκοβο ή τσίλι σε σκόνη
- 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 150 γρ. τριμμένο πεκορίνο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ με καυτό νερό προσθέτουμε τις ντομάτες, τις αφήνουμε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
- Κόβουμε την πανσέτα σε μικρά κυβάκια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε 1/2 φλ. από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και σουρώνουμε.
- Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε την πανσέτα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το πιπέρι και το μπούκοβο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας και να δέσει η σάλτσα μας.
- Προσθέτουμε 2-3 κ. σούπας από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και 70 γρ. πεκορίνο.
- Κατά προτίμηση ρίχνουμε τα σπαγγκέτι μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού. Σερβίρουμε εάν θέλουμε με επιπλέον τριμμένο πεκορίνο.
Εάν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή θα χαρώ πολύ να μου το πείτε! Αφήστε ένα σχόλιο, ρωτήστε με αν έχετε κάποια απορία ή βγάλτε μια φωτογραφία και προσθέστε το tag #delightfularea στο Instagram ώστε να μπορέσω να τη δω κι εγώ. Καλές δημιουργίες φίλοι μου!