Πως να φτιάξετε το δικό σας εκχύλισμα βανίλιας
Έπεσα κάποια στιγμή πάνω στη συνταγή ή καλύτερα να το ονομάσω “πως-το-κάνεις” από το προσφιλέστατο blog “smitten kitchen” και ενθουσιάστηκα νιώθοντας έντονα την επιθυμία ότι θέλω να το φτιάξω κι εγώ. Τώρα! Και φυσικά εάν θα είναι και επιτυχημένο να μοιραστώ όλες τις πληροφορίες μαζί σας, αλλά και να φτιάξω κι άλλα μπουκαλάκια να τα κάνω δωράκια σε φίλους και συγγενείς που καταπιάνονται με τη ζαχαροπλαστική. Βέβαια έπρεπε κλασικά να συγκεντρώσω πρώτα τα υλικά και στη συνέχεια να περιμένω σχεδόν ανυπόμονα ενάμιση μήνα μέχρι να είναι έτοιμο, ανοιγοκλείνοντας το ντουλάπι, κοιτώντας το ωραίο κεχριμπαρένιο χρώμα που έπαιρνε σταδιακά και ανακινώντας το μπουκαλάκι, να ανακατωθούν τα σποράκια της βανίλιας, να επιτευχθεί καλύτερα η εκχύλιση. Μοιάζει πολύ με τη διαδικασία που ακολουθούμε για να φτιάξουμε ένα λικέρ αλλά φυσικά δεν πίνεται! Ένα κουταλάκι του γλυκού αρκεί σε όποιες συνταγές μας απαιτούν να αρωματιστούν με το υπέροχο άρωμα της βανίλιας. Και αντί για βανιλίνες και άλλα χημικά παρασκευάσματα φτιάχνουμε το δικό μας εκχύλισμα με λοβούς βανίλιας και βότκα.
Είναι σίγουρα πιο οικονομικό να το φτιάξεις μόνος σου, εκτός φυσικά από τη χαρά που θα έχεις επειδή θα είναι από τα χεράκια σου. Είναι βέβαια πιο οικονομικό επειδή δεν αγόρασα τις βανίλιες που κυκλοφορούν στο σούπερ μάρκετ όπου πολλοί φαντάζομαι θα έχετε διαπιστώσει ότι μια συσκευασία με 2 βανίλιες κάνει περίπου 6 €. Στην αρχή σκέφτηκα να παραγγείλω από το εξωτερικό όπου σε κάποια sites είδα να πωλείται σχεδόν 1 € η μία, έπεσα όμως πάνω στα capital controls και στη συνέχεια χωρίς να ζοριστώ και πολύ υπέθεσα ότι τη λύση θα τη βρω για άλλη μια φορά στο Μπαχάρ όπου τα χω ξαναπει, τα χω ξαναγράψει και για άλλη μια φορά το απέδειξαν: ΟΤΙ μα ΟΤΙ ζητήσω, το χουν! Και στην καλύτερη δυνατή τιμή. 70 λεπτά του ευρώ η μία. Τώρα για όσους μένουν εκτός Αττικής μπορούν ίσως να ανακαλύψουν βανίλιες σε καλή τιμή σε ένα καλό deli-παντοπωλείο. Διαφορετικά…όποιος ενδιαφέρεται ας μου γράψει να του στείλω.
Βέβαια εάν είσαι παρατηρητικός και της λεπτομέρειας μπορεί να διαπιστώσεις μια μικρή διαφορά στην ποιότητα. Την πρώτη φορά που αγόρασα, το βάζο με τις βανίλιες πιθανότατα το είχαν ανοιγοκλείσει πολλές φορές και οι βανίλιες είχαν χάσει από την αρχική τους φρεσκάδα. Όταν ξαναπήγα όμως και ζήτησα μπόλικες, το βάζο εφοδιάστηκε εκείνη τη στιγμή με φρέσκο υλικό και οι βανίλιες είχαν πλούσιο άρωμα, ήταν αφράτες, μαλακές με την χαρακτηριστική τους υγρασία.
Υλικά:
- 4 λοβούς βανίλιας
- 250 ml βότκα
- μπουκαλάκι χωρητικότητας 250 ml
Εκτέλεση:
- Χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος τους λοβούς βανίλιας, τους ανοίγουμε στα δύο και με το πίσω μέρος του μαχαιριού μαζεύουμε προσεκτικά τα σποράκια.
- Ρίχνουμε τα σποράκια και ολόκληρους τους λοβούς μέσα στο μπουκαλάκι (κατά προτίμηση αποστειρωμένο) και γεμίζουμε με βότκα χρησιμοποιώντας ένα χωνάκι.
- Αφήνουμε το μπουκαλάκι σε σκοτεινό μέρος (ντουλάπι) για τουλάχιστον 1 με 1 ½ μήνα πριν το χρησιμοποιήσουμε ενώ κατά διαστήματα ανακινούμε το μπουκαλάκι.
- Και πια, είναι έτοιμο για χρήση. Χρησιμοποιούμε 1 κουταλάκι του γλυκού από το εκχύλισμα σε όποια συνταγή μας το ζητάει.
- Όταν η στάθμη της βότκας έχει πέσει αρκετά προσθέτουμε 1-2 καινούριους λοβούς βανίλιας και συμπληρώνουμε με βότκα. Έτσι ξαναχρησιμοποιείται και πάλι.
- Μπορούμε να φτιάξουμε εκχύλισμα χρησιμοποιώντας διαφορετικής χωρητικότητας μπουκαλάκι. Η αναλογία πάει ως εξής: 2 λοβούς βανίλιας για μπουκαλάκι χωρητικότητας 100-150ml, 4 λοβούς για μπουκαλάκι 250ml, 8 λοβούς για μπουκαλάκι 500 ml, κ.ο.κ.
- Μπορείτε να φυλάξετε τους λοβούς βανίλιας πριν τους χρησιμοποιήσετε σε αεροστεγές δοχείο σε μέρος δροσερό και σκοτεινό για περίπου 6 μήνες.
Kαι μη ξεχνάτε, το delightfularea είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Design and Site Architecture στα food blog awards 2015 που διοργανώνει το ΒΗΜΑ Gourmet. Για να ψηφίσετε, συνδεθείτε με το λογαριασμό σας στο facebook, πατήστε εδώ και κάτω από το κείμενο πατήστε στο κουμπί like (like for vote!!). Σας ευχαριστώ!!!
Pingback: Σάμαλι το πορτοκαλένιο | Food Collection